Ce condiții impune Turcia pentru ca Finlanda și Suedia să fie primite în NATO

Ion Chișlea
16/05/2022
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu/Reuters

Turcia a declarat dumincă prin Ministrul său de Externe că nu se opune, în principiu, aderării Finlandei și Suediei la Alianța Nord-Atlantică doar că are unele rezerve ce țin de susținerea în cele două țări a unei organizații teroriste și de existența unor restricții comerciale.

După o întâlnire a miniștrilor de externe ai NATO la Berlin, ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a spus că s-a întâlnit cu omologii săi suedezi și finlandezi și că toți încearcă să abordeze preocupările Turciei, scrie Reuters.

El a adăugat că Turcia nu amenință pe nimeni și nu caută o pârghie de presiune, ci se referă la gruparea militantă kurdă PKK, considerată grupare teroristă de Turcia, Uniunea Europeană și Statele Unite.

„Aici trebuie neapărat să existe garanții de securitate. Trebuie să înceteze să susțină organizațiile teroriste", a declarat Cavusoglu reporterilor turci la Berlin. El a adăugat că interdicțiile suedeze și finlandeze privind exportul unora dintre bunurile lor din sectorul apărării în Turcia trebuie să înceteze.

Cavusoglu a repetat că Turcia, care a aderat la NATO în urmă cu 70 de ani, nu se opune politicii sale deschise. El a spus că discuțiile cu omologii suedezi și finlandezi au fost bune și că au făcut sugestii pentru a atenua preocupările legitime ale Ankarei pe care Turcia le va lua în considerare.

Finlanda a confirmat duminică că va solicita aderarea la NATO, iar Suedia este de așteptat să urmeze exemplul ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia. Cu toate acestea, preocupările Turciei pot reprezenta un obstacol deoarece orice decizie privind extinderea NATO necesită aprobarea unanimă a tuturor celor 30 de state membre.

În cazul aderării Finlandei la Alianța Nord-Atlantică, granița Federației Ruse cu NATO s-ar extinde cu 1.600 de kilometri. Secretarul General NATO Yens Soltenberg a declarat că organizația va proteja din punct de vedere militar cele două state până acestea vor deveni membre cu drepturi depline.

Principalul motiv prin care Rusia își justifică invazia și războiul din Ucraina este că aceasta a vrut să adere la NATO, fapt ce ar afecta securitatea Rusiei deși alianța este, potrivit statutului, o organizație strict defensivă.

Ion Chișlea
16/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii