Ce faci cu bani tăi. Acum ai mai multe oportunități să ajuți CIJM în cadrul mecanismului 2%

CIJM
22/03/2024
Colaj CIJM

Sub presiunea opiniei publice și a organizațiilor neguvernamentale, deputații au votat în lectura a doua proiectul de lege nr. 32. Acesta este însoțit și de un amendament care prevede posibilitatea extinderii depunerii declarației fiscale pe suport de hârtie pentru persoanele care doresc să direcționeze 2% din impozitul pe venit organizațiilor neguvernamentale. Respectiv, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor, veți putea direcționa 2% către Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) nu doar de la distanță, în format electronic, dar și prezentându-vă la inspectoratele fiscale.

Prevederea va intra vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Repubicii Moldova, astfel că, din acel moment, aveți nu doar oportunitatea electronică să redirecționați 2 la sută din impozitul pe venit plătit pe parcursul anului, dar veți putea merge la inspectoratele fiscale pentru a depune declarațiile pe venit.

Persoanele fizice plătitoare de taxe au posibilitatea să doneze 2% din impozit către organizațiile neguvernamentale care acționează în interes public și către entitățile religioase.

Pentru a susține jurnalismul de investigație, puteți redirecționa 2% pentru Centrul de Investigații Jurnalistice.

În 20 de ani de activitate, Centrul de Investigații Jurnalistice a demascat zeci de mari corupți și a scos la iveală  sute de scheme infracționale.

Notați codul fiscal 1019620008889 și direcționează 2 % din impozitul pe venit  pentru a susține echipa de jurnaliști de la portalul Anticoruptie.md!

O persoană care este angajată într-un singur loc de muncă și nu are alte venituri, NU are obligația de a depune declarația cu privire la impozitul pe venit. Totuși, dacă această persoană decide să redirecționeze 2% unei organizații beneficiare, ea va trebui să completeze și să depună declarația cu privire la impozitul pe venit. Mai multe detalii, obții AICI.

Mecanismul 2% este procesul în care persoanele fizice plătitoare de impozite direcţionează 2% din suma impozitului pe venit obţinut în anul precedent, către organizaţiile neguvernamentale care acţionează în interes public şi către entitățile religioase.

În 2017, Legea 2% a fost implementată pentru prima dată și persoanele fizice care au avut obligația de a plăti impozitele au putut să direcționeze 2% din impozitul lor pe venit către una din organizațiile incluse în Lista beneficiarilor 2%. Lista beneficiarilor de 2% în 2024 este disponibilă AICI.

Pe portalul 2procente.info, găsiți mai multe tutoriale despre pașii pe care urmează să-I faceți pentru a ne susține. Pentru detalii, apăsați AICI.

CIJM
22/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii