Ce instituții au obligația să livreze „lista neagră” a persoanelor care nu pot fi admise în calitate de concurenți electorali

Anticoruptie.md
04/10/2023
colaj CIJM

Inspectoratul General al Poliției, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura Generală sunt instituțiile care vor elabora lista persoanelor care nu pot fi înregistrate în calitate de concurenți electorali. Lista va fi prezentată organelor electorale. Respectiv, persoanele care cad sub incidența noii hotărâri emise de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) vor fi respinse și nu vor fi înregistrate în calitate de concurenți electorali. 

Așadar, în listele prezentate se vor regăsi persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument de Curtea Constituțională (CC) la declararea neconstituționalității partidului, au realizat nemijlocit acțiuni care au constituit argumente reținute în hotărârea CC de declarare a neconstituționalității partidului, au fost excluse din scrutinul electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării ilegale comise în mod intenționat sau au fost incluse în sancțiunile internaționale. 

Odată cu recepționarea listei persoanelor ce nu pot fi înregistrate în calitate de concurenți electorali, „organele electorale vor respinge persoanele menționate în calitate de concurenți electorali sau vor anula înregistrarea concurentului dacă acesta este deja înregistrat”. 

Totodată, deciziile organelor electorale pot fi contestate la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 1 zi de la data adoptării hotărârii. 

Reglementările sunt deja efective prin decizia CSE de miercuri, 4 octombrie. Organele electorale au obligația ca, chiar din acest moment, să se conformeze noilor prevederi.

Anticoruptie.md
04/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii