CEDO: Premierului Vlad Filat nu i-a fost încălcată prezumția nevinovăției în momentul reținerii pe 15 octombrie 2015

Mădălin Necșuțu
07/12/2021
Foto: Vlad Filat via Facebook

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis, marți o hotărâre în cauza fostului premier Vladimir Filat intentată împotriva statului Republica Moldova, în care a constatat că fostului premier Vlad Filat nu i-a fost încălcată prezumția nevinovăției în momentul reținerii pe 15 octombrie 2015.

La această dată, Parlamentul a votat pentru ridicarea imunității parlamentare a lui Filat, după care a acesta a fost reținut direct din sala de plen a Parlamentului de la Chișinău.

„CEDO a hotărât că articolul cu privire la prezumția nevinovăției, în privința declarațiilor oficialilor răspândite în momentul ridicării imunității parlamentare, nu a fost violat”, au hotărât judecătorii CEDO.

După reținerea sa pe 15 octombrie, Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare în iunie 2016, iar sentința a ramas definitivă prin hotărârea Curții Supreme de Justiție din februarie 2017.

Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție din Republica Moldova au mai instrumentat în aceea perioadă o serie de dosare pe numele lui Filat, motiv pentru care acestea nu a fost pus să-și execute pedeapsa în Penitenciarul de la Lipcani, acolo unde își ispășesc pedepsele condamnații care au ocupat anterior funcții publice.

În schimb, Filat a fost ținut în Penitenciarul 13, acolo unde fostul premier a acuzat condiții improprii pentru executarea pedepsei, motiv pentru care Filat a mai depus încă o cerere pe acest subiect la CEDO.

„Hotărârea nedefinitivă CtEDO de astăzi nu se referă la procesul de judecată în care am fost condamnat. Ilegalitățile comise în timpul procesului de judecată fac obiectul unei plângeri separate, care a trecut etapa expunerilor părților, urmând a fi pronunțată o altă hotărâre CtEDO”, a scris Filat pe pagina sa de Facebook.

El a mai spus că hotărârile CtEDO pot fi atacate la Marea Cameră, în termen de 3 luni de la data publicării.

Pe durata executării pedepsei, Filat s-a adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), acolo unde a reclamat condițiile inumane de detenție din Penitenciarul nr. 13, dar și încălcarea dreptului la libertate și siguranță din cauza lipsei temeiurilor de aflare în arest preventiv pe perioada judecării cauzei sale sau încălcarea dreptului la viața privată.

Filat a fost eliberat din închisoare în decembrie 2019, după ce în august 2019 pedeapsa sa a fost redusă cu 685 de zile, din cauza condițiilor de detenție, în baza unei alte hotărâri a Curții Europene pentru Drepturile Omului. 

Mădălin Necșuțu
07/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii