Cel mai înalt ofițer al trupelor ruse a vizitat Ucraina pentru a schimba cursul ofensivei

Ilie Gulca
02/05/2022
Generalul Valeri Gherasimov (dreapta). Foto: ria.ru

Șeful Statului-Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse, generalul Valeri Gherasimov, a vizitat în acest weekend pozițiile avansate ale trupelor ruse în Ucraina.

După estimările New York Times, care citează date ale serviciilor de informații ucrainene și americane, „partea ucraineană a aflat despre această vizită, dar nu a reușit timp să îl prindă pe Gherasimov”.

„Când forțele ucrainene au deschis focul asupra uneia dintre pozițiile vizitate de Gherasimov, la Școala nr. 12, în orașul Izium, controlat de trupele ruse, sâmbătă seară, generalul se întorsese deja în Rusia”, scrie publicația americană.

Izium, un oraș de dimensiuni medii din estul Ucrainei, a devenit o bază de operațiuni pentru armata rusă, în timp ce urmărește o ofensivă menită să distrugă cele două regiuni din estul Ucrainei – Donețk și Lugansk –, care se învecinează cu Rusia și care alcătuiesc regiunea cunoscută sub numele de Donbas.

Cu toate acestea, trupele ucrainene, precizează sursa citată, au omorât aproximativ 200 de soldați ruși, inclusiv cel puțin un general.

New York Times semnalează că o vizită pe front a unui astfel de lider militar de rang înalt este rară.

„A avut loc pe fundalul a ceea ce analiștii militari occidentali numesc un eșec tot mai mare pentru forțele ruse. Chiar și cu misiuni mult mai ușoare, armata rusă continuă să sufere din cauza problemelor logistice și de slabă coordonare în cadrul unităților, înfruntând o rezistență acerbă din partea ucrainenilor”, spune NYT.

Potrivit ofițerilor americani de informații, Gherasimov a vizitat frontul pentru a rezolva aceste probleme.

Dar chiar și în estul Ucrainei progresul este lent. Forțele ruse au reușit să obțină câștiguri progresive, zi de zi, luând unele sate și pierzând în același timp altele, deoarece trupele ucrainene au opus rezistență fermă.

Pierderile totale ale Rusiei de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei sunt de aproximativ 23.500 de oameni, aproximativ 200 de avioane și peste 1.020 de tancuri.

Timp de mai bine de o lună de la începutul războiului, forțelor ruse le-a lipsit un comandant pe câmpul de luptă care să conducă acțiunea din interiorul Ucrainei, ceea ce a dus la o slabă coordonare între diferite unități și servicii care a provocat moartea a mii de soldați, inclusiv a zece sau mai mulți generali.

La începutul lunii trecute, Kremlinul a numit în cele din urmă un comandant experimentat, Aleksandr V. Dvornikov, pentru a supraveghea forțele de pe teren în Ucraina. El este acuzat că a ordonat atacuri aeriene asupra cartierelor civile din Siria.

Ilie Gulca
02/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii