Centrala Termoelecrică Moldovenească a majorat prețul la energia electrică livrată Moldovei

Ilie Gulca
03/06/2022
Centrala Termoelectrică Moldovenească

Republica Moldova va achiziționa, începând cu 4 iunie, 30% din necesarul său de energie electrică de la compania ucraineană Energoatom în timp ce celelalte 70% vor fi livrate în continuare de Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres).

„SE NNEGC Energoatom, cel mai mare producător de energie electrică din Ucraina, a semnat un contract de export cu compania de stat din Republica Moldova, Energocom. Conform acordurilor, Energoatom intenționează să aprovizioneze Moldova cu 30% din necesarul energiei electrice la un preț de 77 de dolari pe 1 MWh”, se menționează într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a companiei.

În același timp, operatorul ucrainean subliniază că consumul de energie al Republicii Moldova depinde în mare măsură de Centrala Termoelectrică Moldovenească, ce aparține Rusiei.

„Exporturile ucrainene vor permite țării să-și diversifice aprovizionarea cu energie electrică și să-și consolideze securitatea energetică. Sistemele energetice ale ambelor țări au fost pe deplin sincronizate cu rețeaua energetică a Europei continentale la mijlocul lunii martie 2022. Astăzi, Ucraina și Moldova își continuă parteneriatul și aprofundează cooperarea”, relatează compania ucraineană.

Acum două zile, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că Energocom a prelungit contractul pentru încă o lună la prețul de 59,9 dolari pentru un MWh cu Centrala Termoelectrică Moldovenească, ceea ce constituie cu 5 cenți mai mult decât pentru luna mai.

Pe luna iunie, „prețul mediu ponderat al energiei electrice va fi de aproximativ 65,03 dolari pentru un MWh”, a precizat oficialul pe pagina sa de Facebook.

Pe 1 iunie, Comisia pentru Situații Excepționale a prelungit, marți, până pe 30 iunie curent, autorizația de emisie a poluanților și cea pentru gestionarea deșeurilor pentru Uzina Metalurgică Moldovenească din Râbnița. Concesiile Chișinăului față de acest agent economic, unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regimului separatist de la Tiraspol, sunt făcute în contextul achiziției energiei electrice de la Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres).

Trebuie spus că, la sfârșitul lunii aprilie curent, Energocom a semnat un contract de achiziție a 70% din electricitatea necesară cu Centrala Termoelectrică Moldovenească la prețul de 59,5 dolari/ MWh.

Celelalte 30% din necesarul curentului electric au fost achiziționate de la compania ucraineană Ukrhydroenergo, proprietarul Complexului Hidroenergetic Nistrean, conform prevederilor dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 29 aprilie.

Pentru luna mai, prețul mediu estimat al electricității a fost de 66,7 dolari, iar tariful în facturi a rămas neschimbat.

Ilie Gulca
03/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii