Centrul de Investigații Jurnalistice anunță concurs de granturi pentru jurnaliști

CIJM
26/09/2023
Colaj CIJM

Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) invită membrii și membrele Rețelei Jurnaliștilor de Investigație din Republica Moldova să aplice la Programul de granturi mici pentru realizarea investigațiilor jurnalistice. În cadrul programului sunt eligibile investigații care vizează domeniile educație, sănătate și agricultură, iar jurnaliștii pot lucra individual sau să creeze echipe. Programul de granturi face parte din Proiectul „Consolidarea unei rețele a jurnaliștilor de investigație în Republica Moldova”, implementat de CIJM și Asociația Presei Independente, cu suportul GIZ Moldova.

Durata desfășurării investigației este de 1-3 luni, perioadă în care jurnaliștii pot deconspira scheme de corupție, delapidare a banilor publici, achiziții trucate, gestionare frauduloasă a banilor publici, probleme de integritate în sistemul public, încălcări ale drepturilor omului urmare a corupției în educație, sănătate sau agricultură.

Procesul de realizare a investigațiilor va fi coordonată de mentori, delegați de CIJM. Pe toată durată documentării și scrierii investigației, jurnaliștii vor putea beneficia de consultațiile unui jurist.

Termenul limită pentru transmiterea dosarelor este 5 octombrie 2023.

Mai multe detalii și condițiile de participare în cadrul Programului de granturi mici pentru realizarea investigațiilor jurnalistice sunt disponibile în apelul de granturi, iar pentru a aplica jurnaliștii vor trebui să completeze un chestionar.

Rețeaua Jurnaliștilor de Investigație din Moldova a fost fondată de CIJM în iulie 2023. În cadrul rețelei, jurnaliștii beneficiază de training-uri cu cei mai buni experți locali și internaționali, mentorat, asistență juridică și susținere financiară pentru realizarea investigațiilor jurnalistice. Jurnaliștii care doresc să se înscrie în rețea pot trimite o scrisoare de intenție și un CV actualizat la adresele de email [email protected] și [email protected].

CIJM
26/09/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii