Cerc vicios în justiţie: Consiliul Superior al Magistraturii nu va putea fi format în timpul apropiat

Anticoruptie.md
10/01/2023
Foto simbol

Formarea unui nou Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) în timpul apropiat va fi imposibilă. Doar trei magistraţi din cei 23 înscrişi în cursa pentru un mandat de membru al CSM au trecut evaluarea Comisiei Pre-vetting, în timp ce structura CSM include 6 magistraţi care urmează să fie votaţi la Adunarea Generală a Judecătorilor.

Din cei 23 de candidaţi înscrişi în cursa pentru CSM a mai rămas să fie evaluat un singur candidat, magistratul Alexei Paniş de la oficiul Râşcani al Judecătoriei Chişinău. Mandatul lui Paniş eliberat pe un termen de 5 ani a expirat, iar magistratul se regăseşte în lista magistraţilor respinşi toamna trecută de preşedinta Maia Sandu pentru prelungirea mandatelor de judecător până la atingerea limitei de vârstă, pe motiv că ar avea probleme de integritate.

Precizăm că, Comisia Pre-vetting a emis decizii în privinţa a 13 candidaţi din cei 23  înscrişi în concursul pentru CSM.  Din cei 13, doar trei au trecut evaluarea, ceilalţi fiind descalificaţi. Ceilalţi magistraţi inscrişi în cursă şi-au retras candidaturile sau au refuzat să fie evaluaţi de Comisia Pre-vetting.

CSM în componenţa actuală este format din 7 membri şi are competenţe limitate, iar mandatele lor au expirat. Astfel, cel puţin 20 de judecători pe care preşedinta Maia Sandu a refuzat să-i numească în funcţie până la atingerea plafonului de vărstă au depus cereri la Consiliul Superior al Magistraturii pentru a fi înaintaţi repetat la prelungirea mandatelor. Solicitanţii vor trebui însă să mai aştepte, deoarece actualul CSM nu este în drept să decidă asupra promovării sau demiterii judecătorilor.

Preşedintele interimar al CSM, Dorel Musteaţă, susţine că solicitanţii vor trebui să mai aştepte până la alegerea unui nou CSM, deoarece actualul nu este în drept, conform deciziei din martie 2022, să ia decizii privind cariera judecătorilor. „Astfel de decizii urmează a fi luate cu votul a 2/3 din numărul de 12 membri ai CSM, adică cu cel puţin 8 voturi, dar noi suntem acum 7 membri în CSM”, ne-a explicat Dorel Musteaţă.

Anticoruptie.md
10/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii