Angajații din învățământ au organizat miercuri, 29 noiembrie, acțiuni de sensibilizare a opiniei publice. În mai multe instituții, profesorii au cerut majorarea salariilor angajaților din ramură și contracararea actelor de violență din instituțiile educaționale. Aceștia au ținut în mâini pancarte pe care au enunțat revendicările pe care le au față de autorități. Ministerul Educației a reacționat la solicitările sindicatelor de ramură și a anunțat că de la 1 ianuarie 2024, Guvernul își propune să crească salariile cadrelor didactice cu 15 %. Valoarea de referință pentru cadrele didactice urmează să se majoreze de la 2000 la 2300 de lei.
Cadrele didactice încurajate de Federația Sindicală a Educației și Științei au desfășurat, în intervalul orelor 8.45 - 9.30, la prima recreație, activități coordonate și sincronizate prin care au cerut aprobarea cadrului legislativ privind majorarea salariilor angajaților din ramură și contracararea actelor de violență din instituțiile educaționale.
În timpul acțiunii aceștia au ținut în mâini foi, pancarte cu următoarele mesaje:
• Cerem majorarea salariilor, Oferiți-ne salarii competitive, Prețuiți munca noastră…
• Stop - violenței in școală, Școala – mediu sigur pentru toți, Stop bullying …
sursa: facebook.com/olhyonia
Președintele Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova, Ghenadie Donos, a menționat că în prezent criza serioasă de cadre didactice este marcată de salariile nemotivante, cât și de presiunile verbale și fizice împotriva pedagogilor. Donos a precizat că până acum au avut loc patru întâlniri cu reprezentanții Ministerului Educației în cadrul cărora au fost puse în discuție aceste probleme. În cazul în care revendicările nu vor fi auzite de către autorități, profesorii ar putea veni cu alte mesaje, de această dată mai dure.
„Unii au făcut acces în denigrarea cadrelor didactice. Ar fi bine ca o serie de acte normative să fie completate cu alte prevederi care să protejeze pedagogii. Mesajul nostru este următorul. Considerăm că de la 4 octombrie până pde 29 noiembie au avut loc negocieri, dar azi deja intrăm într-o nouă etapă când se discută legea bugetului. Din ceea ce am văzut, la valoarea de referință de 2000 de lei se adaugă 300 de lei și asta este un pas mare și bun înainte. Obiectivul nostru este aproape de a fi realizat. (...) Noi nu am ieșit la protest, noi am transmis un mesaj de sensibilizare, dar în caz că nu vom fi auziți s-ar putea să avem și alt mesaj”, a menționat Donos.
Între timp, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că „susține și apreciază efortul Sindicatelor de a mobiliza societatea în jurul problemelor cu care se confruntă cadrele didactice”, iar instituția se preocupă în mod constant de stimularea și susținerea angajaților din sistemul educațional. În acest sens, ministerul de resort a anunțat că salariile profesorilor vor fi majorate începând cu 1 ianuarie 2024.
„De la 1 ianuarie 2024, Guvernul își propune să crească salariile cadrelor didactice cu 15 %. Valoarea de referință pentru cadrele didactice urmează să se majoreze de la 2000 la 2300 de lei. Menționăm că majorările salariale pentru profesori sunt mai mari decât cele propuse pentru alte categorii de angajați. Această prioritizare denotă preocuparea majoră care există la nivel de Guvern față de profesori”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Educației și Cercetării.
În același timp, ministerul anunță că, în luna octombrie 2023, Guvernul a reușit să identifice resursele necesare pentru plata unică de 5 mii de lei pentru toate cadrele didactice și 3 mii de lei pentru personalul non-didactic, plăți care sunt în curs de achitare. Numărul total al beneficiarilor se ridică la 102 mii de persoane, în acest scop fiind alocate 450 milioane de lei. Totodată, în ultimele luni, ministerul a alocat circa 10 milioane de lei pentru formarea și recalificarea cadrelor didactice.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii