Cetățenii vor putea alege spitalul la care vor să se trateze, iar banii vor urma pacienții // De când intră în vigoare nouă măsură

Crina Dumitriu
09/12/2023
Captură

Începând cu 1  ianuarie 2024, cetățenii vor putea să aleagă instituția medicală la care vor dori să se trateze, iar banii din asigurările medicale vor merge către instituțiile respective. Astfel, Ministerul Sănătății vrea să elimne practicile negative din sistemul medical, între care indiferență față de pacienți, examinările tergiversare și plățile neoficiale. Despre aceasta a anunțat pe pagina sa de Facebook ministra Sănătății, Ala Nemerenco. 

„Cu excepția cazurilor de urgență, ceilalți pacienți, la nivel raional, vor putea să-și aleagă instituția în care doresc să se trateze. Nu neaparat și nu obligatoriu (cum este acum) cea din raionul său. Și banii sistemului de asigurări îl vor urma. Aceasta va pune în competiție toate spitalele raionale. Secțiile și departamentele ineficiente nu vor mai fi menținute artificial, de fapt un atavism sovietic legat de vize de reședință, în care pacientul este obligat, mort-copt, să meargă doar în spitalul teritorial, banii fiind asigurați adesea pentru servicii și condiții sub orice critică.

Exemplu: dacă pacientul trebuie să realizeze o colecistectomie programată, să o facă unde alege, cu excepția instituțiilor terțiare. Dacă consideră că în spitalul din raionul său X calitatea serviciilot lasă de dorit, poate alege un alt spital, Y, dar de asemenea, de nivel raional. Vom veni în curând cu un ordin de ministru în acest sens”, menționează Ala Nemerenco. 

Noua modalitate de finanțare a instituțiilor medicale urmărește să dezrădăcineze „obiceiuri proaste, devenite pentru o parte din colegi obișnuință”, spune ministra, precizând că e vorba de „dezinteresul de a consulta la timp pacienții, perceperea plăților atât oficial în casă, cât și neoficial, direct în buzunar, programări pentru „la sfântu-așteaptă”, indiferență și altele”.

„E greu să spargi aceste cutume. Este o luptă cu morile de vânt discuțiile la acest subiect”, precizează ministra.

„Nu trebuie să forțăm nimic. Să lăsam calitatea pe primul loc - a infrastructurii, a echipamentului. Și să apreciem competența și atitudinea medicilor și întregului personal medical. Iar pacientului, cel care plătește - să-i revină dreptul să aleagă. Doar așa vom face instituțiile să nu-și piardă pacienții, să nu fie indiferente, să dezvolte atitudine respectuoasă, în caz contrar vor falimenta”, mai adaugă Ala Nemrenco. 

      

 

Crina Dumitriu
09/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii