Chișinău, 27-28 martie// Forumul Jurnaliștilor de Investigație, o platformă a profesioniștilor din domeniu

CIJM
22/03/2024
Sursa: CIJM

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) și Asociația Presei Independente (API) invită jurnaliștii de investigație și mass-media interesată de acest domeniu la Forumul Jurnaliștilor de Investigație, ce se va desfășura la 27-28 martie, la Chișinău. Forumul va reprezenta o platformă de întâlnire a profesioniștilor din domeniul investigațiilor jurnalistice, unde vor fi împărtășite experiențe și abordări inovative. În marja evenimentului, jurnaliști de investigație din Republica Moldova, Ucraina, România și Kârgâzstan vor prezenta experiența lor în realizarea anchetelor jurnalistice cu impact.      

În cadrul Forumului vor avea loc sesiuni de discuții despre jurnalismul de investigație: provocări și impact și cum obținem reacțiile autorităților. De asemenea, vom discuta despre rețele ale jurnaliștilor de investigație, construirea de alianțe și rețele de aliați, cum să  ajungem la un public inaccesibil și să construim punți de încredere. Totodată,  vor fi organizate sesiuni de instruire privind noi instrumente de documentare în bazele de date, inclusiv noi platforme informaționale privind banii publici, subsidiile în agricultură, achizițiile în sănătate și educație.

O sesiune separată va fi dedicată modalităților de identificare a resurselor pentru proiecte de investigație, în cadrul căreia vor fi anunțate și noi oportunități pentru jurnaliștii de investigație. Se va discuta și despre femeile jurnaliste de investigație și baze de date cu femei experte.

La Forum, jurnaliștii vor beneficia de asistența unor specialiști în securitatea cibernetică, care vor verifica, la solicitare, computerele jurnaliștilor și îi vor consulta privind măsurile de securizare. Juristul CIJM va acorda consultanță privind protecția și securitatea jurnaliștilor, inclusiv juridică, dar și accesul la informația de interes public.

Pentru a participa la Forum este nevoie să vă înscrieți la adresele de email [email protected] sau [email protected]. Persoane de contact Mihaela Cibotaru și Olga Vârlan. În mesajul de înscriere vă rugăm să indicați numele și prenumele, datele de contact, email, telefon si denumirea instituției media la care activați. 

Forumul Jurnaliștilor de Investigație este organizat în cadrul Proiectului „Consolidarea unei rețele de jurnaliști de Investigație și capacitarea ei să investigheze subiecte de corupție”, pus în aplicarea de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova și Asociația Presei Independente, în cadrul programului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii, și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). 

CIJM
22/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii