Chișinăul a cerut Tiraspolului asigurarea condițiilor pentru desfășurarea alegerilor din 5 noiembrie

Mihaela Cibotaru
03/11/2023
CIJM

Delegația Chișinăului în Comisia Unificată de Control (CUC) a cerut autorităților nerecunoscute de la Tiraspol asigurarea condițiilor pentru participarea locuitorilor la alegerile din 5 noiembrie curent și excluderea oricăror provocări cu potențial de tensionare a situației, se arată într-un comunicat al Biroului politici de reintegrare.

Membrii delegației au subliniat că în măsurile de menținere a ordinii publice vor fi antrenate forțele subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului General al Poliției dislocate în Zona de Securitate. Totodată, „Participanții Comisiei Unificate de Control, inclusiv reprezentanții Misiunii OSCE și ai Ucrainei au fost rugați să contribuie la asigurarea ordinii și liberei circulații a cetățenilor în ziua alegerilor”, scrie în comunicat.

Autoritatea mai informează că, în cadrul ultimei ședințe a CUC, subiectul major de discuții au fost posturile ilegale și abuzurile comise de structurile transnistrene în Zona de Securitate. Reprezentanții regiunii transnistrene s-au referit la lucrările de construcție pornite pe drumul ce leagă localitățile Varnița și Bender, explicând că se intenționează montarea unui parapet metalic cu lungimea de 225 metri și înălțimea de 75 centimetri, care nu va împiedica circulația.

În cadrul ședinței, a fost menționat un nou blocaj în funcționarea mecanismului de menținere a păcii, în săptămâna curentă, când exponenții Tiraspolului în Comandamentul Militar Întrunit au împiedicat deplasarea observatorilor militari pentru documentarea regulamentară a unor încălcări ce țin de schimbarea infrastructurii la posturile structurilor neconstituționale.

Mihaela Cibotaru
03/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii