Chișinăul insistă pe discuții 1+1 cu Tiraspolul. Ce mesaj i-au transmis diplomații europeni lui Krasnoselski

Anticoruptie.md
27/10/2022
Sursa: CIJM

Dorota Dlouchy-Suliga, Reprezentanta Uniunii Europene în procesul de reglementare transnistreană, șefa interimară a Departamentului pentru Europa de Est și Asia Centrală din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă și șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, s-au întâlnit la Tiraspol cu pretinsul lider Vadim Krasnoselski. După solicitarea Chișinăului de a convoca o reuniune în formatul1+1 pe subiectuo crizei energetice, emisarii europeni au insistat că problema trebuie tratată cu maximă seriozitate.

Dorota Dlouchy-Suliga a fost însoțită la Tiraspol de mai mulți diplomați europeni. Șefa interimară a Departamentului pentru Europa de Est și Asia Centrală din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă și șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a mențioat că criza energetică trebuie abordată constructiv, în baza unei colaborări constructive.

Și Chișinăul a cerut convocarea unei reuniuni în formatul 1+1, pentru a discuta cu Tiraspolul gestionarea crizei energetice.

„În legătură cu criza energetică care se amplifică și necesitatea discutării aspectelor problematice, clarificării unor aspecte tehnice și identificării unor soluții pentru depășirea problemelor apărute recent pe întreg teritoriul țării, Chișinăul a solicitat convocarea unei întrevederi de lucru la nivel de reprezentanți politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului”, a anunțat Biroul pentru Reintegrare.

La discuții ar urma să participe reprezentanți ai instituțiilor de profil de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și reprezentanții mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri „5+2″.

Tiraspolul a limitat furnizarea energiei electrice către malul drept la doar 27%, invocând micșorarea volumului de gaze livrat de Gazprom.

În timpul unei întrevederi cu Dorota Dlouchy-Suliga, viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian a menționat rolul important al Uniunii Europene în stimularea procesului de reglementare și în implementarea inițiativelor de consolidare a încrederii, rol care devine și mai primordial în contextul promovării agendei de integrare europeană a Republicii Moldova care e necesar să avanseze în paralel cu obiectivul strategic de reintegrare a țării.

Vicepremierul a enunțat măsurile întreprinse de autoritățile Republicii Moldova pentru a gestiona eficient situațiile de criză curente (energetică, economică, de securitate regională), precum și importanța menținerii canalelor de comunicare stabilite pentru a identifica soluții viabile la problemele urgente ce preocupă populația de pe ambele maluri ale Nistrului.

 

Anticoruptie.md
27/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii