Chișinăul regretă decizia Tiraspolului de a prelungi autoizolarea populației până la 1 decembrie

Ilie Gulca
17/09/2020

Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău își exprimă regretul față de intenția Tiraspolului de a prelungi autoizolarea populației sub pretextul pandemiei de COVID-19 până la data de 1 decembrie. Conform deciziilor anterioare ale structurilor secesioniste din regiune, aceste măsuri urmau să expire la 30 septembrie.

„Fără a diminua din importanța crizei epidemiologice și necesitatea de a proteja populația de riscul infectării, Biroul consideră că virusul nu trebuie utilizat în scopuri politice și în calitate de justificare pentru încălcarea drepturilor omului”, se menționează într-un comunicat al Biroului.

Criza sanitară generată de pandemie constituie un test dur pentru toate autoritățile statale și capacitatea acestora de a interveni și de a ne a adapta la noile împrejurări. Accesul la locul de muncă, la serviciile medicale, la educație, la libera circulație nu pot îngreuna și mai mult situația locuitorilor care necesită să se deplaseze, se indică în sursa citată.

Biroul îndeamnă repetat reprezentanții Tiraspolului să dea curs inițiativelor Chișinăului de cooperare în domeniul sanitar-epidemiologic, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și face apel către partenerii internaționali și cei locali de a avea în atenție această situație ce vizează drepturile omului.

Regimul secesionist de la Tiraspol a introdus la 16 martie curent 37 de posturi militare considerate ilegale de către Biroul politici de reintegrare de la Chișinău. În prezent, au rămas în zona de securitate 12 posturi ilegale.

În urma decretului liderului de la Tiraspol, mai multe spitale raionale și centre ale medicilor de familie din raioanele Șoldănești, Rezina, Florești, Dubăsari, Criuleni și Căușeni au rămas fără medici.

Aproape 100 de doctori și lucrători medicali au anunțat Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău că nu pot să meargă la lucru din cauza interdicției Tiraspolului. De asemenea, locuitorii din raionul Dubăsari nu au avut acces la terenurile lor situate la est de drumul Râbnița–Tiraspol.

Ilie Gulca
17/09/2020

Comentarii