Cine beneficiază gratuit de asistență medicală și cine gestionează banii din sănătate

Anticoruptie.md
29/11/2023
colaj CIJM

În unele cazuri, corupția în sistemul de sănătate se produce din neștiință. De cele mai multe ori, pacientul  tinde să asculte recomandările medicilor sau asistenților medicali dacă este anunțat că trebuie să cumpere un anumit tip de medicament sau că trebuie să achite pentru un anumit serviciu medical. Cad în această plasă inclusiv cei care beneficiază în mod gratuit de asistență medicală. Sănătate.info a prezentat care sunt categoriile favorizate și cum este format bugetul în medicină.

Potrivit sursei citate, Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală este format din două surse majore - din asigurările medicale pe care le achită în fiecare an persoanele angajate și din sursele pe care statul le plătește pentru cei care nu pot munci și nu se pot întreține singuri. Din a doua sursă sunt asistați 13 categorii de pacienți: 

a) copiii cu vârsta de până la 18 ani;
b) elevii şi studenţii;
h) gravidele, parturientele și lăuzele;
i) persoanele cu dizabilităţi;
j) pensionarii;
l) persoanele care îngrijesc o persoană cu dizabilitate severă;
m) părinții, inclusiv adoptivi cu patru și mai mulți copii;
n) persoanele din familiile defavorizate care beneficiază de ajutor social;
o) beneficiarii de protecţie internaţională;
p) donatorii de organe în viaţă;
q) veteranii de război;
r) participanții la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobâl.

Banii din asigurări sunt gestionați de Compania Națională de Asigurări în Medicină cu agențiile ei teritoriale. De exemplu, în acest an CNAM  a gestionat un buget de peste 14 miliarde de lei.

Așadar, oamenii care au o asigurare medicală se pot trata gratuit într-o instituție medicală contractată de către CNAM, indiferent de complexitatea bolii. Fie vorbim despre o banală viroză sau de un transplant de organe.

Pentru o mai bună gestionare a acestor bani statul a ales ce tipuri de servicii vor fi acordate gratuit celor care au nevoie de îngrijire medicală. Așa a apărut un nou termen în legislație – Programul unic. Acesta este, de fapt, un pachet de servicii atent alese și selecționate astfel încât să se apropie cât mai mult de necesitățile oamenilor.

Așadar, în Programul unic veți găsi o listă complexă de servicii medicale care vor fi acordate gratuit, în baza poliței. Solicitați acest document în orice instituție medicală care primește bani de la Compania Națională de Asigurări în Medicină ca să vă asigurați dacă procedura de care aveți nevoie se află în listă. O precizare importantă – serviciile de urgență și ale medicului de familie se acordă gratuit, indiferent dacă sunteți sau nu asigurat medical.

Anticoruptie.md
29/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii