Cetățenii Republicii Moldova care locuiesc peste hotare o perioadă de peste 183 de zile pe parcursul unui an nu au obligația de achitare a poliței de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM). O excepție de la această normă sunt întreprinzătorii individuali, deținătorii de patentă, avocații, care trebuie să achite anual polița AOAM chiar și în cazul în care locuiesc peste hotare. Clarificarea a fost făcută de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) pentru Anticoruptie.md, după ce o sesizare la acest subiect a fost publicată pe harta anticorupție a portalului.
„Cetățenii Republicii Moldova care fac dovada aflării peste hotare pe o perioadă mai mare de 183 de zile pe parcursul anului bugetar nu au obligația de a achita prima de asigurare medicală în sumă fixă, cu excepția cazului în care fac parte din categoriile de persoane obligate prin lege să se asigure în mod individual (întreprinzători individuali, deținători de patentă, avocați etc.)”, a precizat CNAM.
Totodată, CNAM a subliniat că cetățenii Republicii Moldova care locuiesc peste hotare mai mult de șase luni pe parcursul unui an „pot obține statut de persoană asigurată la dorință, la revenire în țară, prin achitarea primei de asigurare medicală în sumă integrală, fără penalitate”.
Nota de plată pentru polița AOAM este generată automat de Serviciul guvernamental de plăţi electronice MPay, platforma fiind una din modalitățile de achitare a poliției, însă aceasta „nu presupune obligativitatea achitării acesteia”, a explicat CNAM.
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți peste hotare pot afla toată informația privind obligativitatea achitării poliței AOAM sau primi răspunsuri la întrebările apărute la adresa de e-mail: secretariat@cnam.gov.md.
Cei aflați pe teritoriul Republicii Moldova se pot adresa reprezentanților CNAM din teritoriu sau pot apela Serviciul telefonic Info CNAM la numărul 080099999.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii