Cine sunt Natalia Moloșag și Andrei Brighidin, candidații la funcția de Avocat al Poporului

Anticoruptie.md
23/09/2021
Colaj: CIJM

Natalia Moloșag și Andrei Brighidin, cei doi candidați la funcția de Avocat al Poporului, care au acumulat cele mai multe puncte la proba interviu, vor fi propuși votului plenului Parlamentului.

Potrivit Regulamentului de organizare și desfășurare a concursului, candidatul care va obține votul majorității deputaților aleși va fi numit în funcția de Avocat al Poporului. În cazul în care niciun candidat nu va acumula un număr suficient de voturi, va fi anunțat un nou concurs.

Anticoruptie.md a publicat lista celor 9 candidaţi, analizând activitatea fiecăruia. Candidații care au fost admişi la proba interviului sunt: mai mulţi avocaţi, un avocat parlamentar, un fost judecător al Curţii Constituţionale, reprezentanţi ai societăţii civile.

Andrei Brighidin este director pentru dezvoltare, monitorizare şi evaluare la Fundaţia Est-Europeană, responsabil de elaborarea şi implementarea strategiilor de dezvoltare, monitorizare şi evaluare ale fundaţiei, cu accent sporit asupra diversităţii, durabilităţii şi eficacităţii, integrării egalităţii de gen şi a drepturilor omului în intervenţiile de dezvoltare. Până a se alătura la echipa fundaţiei Est-Europene, Brighidin a activat la PNUD Moldova coordonând portofoliul „drepturile omului şi justiţie”.

Andrei Brighidin este magistru în domeniul dezvoltării şi drepturilor omului, licenţă obținută de la Universitatea Warwick din Marea Britanie. El este unul dintre activiştii principali ai Coaliţiei libere pentru alegeri libere şi corecte din 2005 şi 2007 şi a coordonat prima numărătoare paralelă a voturilor, contribuind la prevenirea fraudelor electorale. În 2013 el a fost numit de Parlamentul Republicii Moldova în calitate de membru al Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării, funcție pe care o exercită voluntar. Candidatul este magistru în domeniul dezvoltării şi drepturilor omului, licenţă obținută la  Universitatea Warwick din Marea Britanie.

Natalia Moloşag este avocată din anul 2006. În 2009, apărătoarea a ajuns în atenţia opiniei publice după ce a reprezentat interesele mai multor tineri maltrataţi de poliţie în urma protestelor din aprilie. În perioada 2010 și 2012, a fost prodecan al Baroului Chișinău, iar în anul 2011 a ajuns membră a Comisiei de licențiere a profesiei de avocat.

Natalia Moloșag este autor a mai multor ghiduri și îndrumare pentru avocați, a instruit avocații privind standardele profesionale de calitate în cauzele penale. Ea a organizat primul Forum al Femeilor Avocate din Moldova și este una dintre fondatoarele Asociației Femeile Avocate din Moldova.

În 2010, Nataliei Moloșag i-a fost acordat premiul ONU în domeniul apărării drepturilor omului. În 2015, Adunarea Generală a Avocaţilor din municipiul Chişinău a revocat-o din funcţia de decan al Baroului Chişinău din cadrul Uniunii Avocaților din Republica Moldova. Ea a fost învinuită de mai mulți colegi că ar fi admis fraude în exercitarea atribuţiilor. Natalia Moloşag a respins acuzaţiile. 

Anticoruptie.md
23/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii