Cine sunt reprezentanții societății civile care vor concura pentru funcția de membru în Consiliul de Integritate

Olga Stăvilă
05/01/2022

Patru reprezentanți ai societății civile – Ruslan Berzoi, Olesea Cebotari, Ilie Chirtoacă și Valentin Fediuc – au fost admiși la concursul pentru funcția de membru în Consiliul de Integritate planificat pentru 12 ianuarie 2022 la Ministerul Justiției. Consiliul de Integritate este un organ colegial consultativ în cadrul Autorității Naționale de Integritate.

Pe 28 decembrie 2021, Comisia de selectare a reprezentanților societății civile în Consiliul de Integritate a examinat dosarele de participare la concursul pentru funcția de membru în Consiliul de Integritate. 

Ruslan Berzoi este licențiat în drept, avocat de meserie, membru al Comisiei de certificare de pe lângă Agenția Servicii Publice, membru supliant al Colergiului de evaluare a performanțelor procurorilor Consiliului Superior al Procuraturii. El mai deține funcția de vicepreședinte al Federației Moldovenești de Fotbal și calitatea de membru al Comitetului Executiv al Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Moldova. Este originar din  Grimăncăuți, Briceni.

Olesea Cebotari este licențiată în drept, juristă de profesie, a semnat mai multe articole științifice în revistele specializate, în domeniul justiției.

Ilie Chirtoacă este licențiat în drept, a fost consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). Este co-autorul la diverse publicații cu tematică juridică, inclusiv al Buletinului informativ al CRJM, dar și al podcasturilor tematice.

Valentin Fediuc este jurist de profesie, activează în calitate de avocat, este militar în rezervă, gradul de sergent, profilul comandant de grup.

Consiliul de Integritate este alcătuit din șapte membri desemnați de Parlament, Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, Congresul Autorităților Locale din Moldova și doi reprezentanți ai societății civile selectați de către Ministerul Justiției prin concurs. Mandatul de membru al Consiliului este de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat consecutiv. Activitatea Consiliului de Integritate este finanțată din bugetul Autorității Naționale de Integritate.

Consiliul are următoarele atribuții: aprobă o serie de documente importante pentru funcționarea Autorității, propune șefului statului suspendarea din funcție a președintelui și vicepreședintelui ANI, efectuează controlul averilor și intereselor personale a președintelui, vicepreședintelui ANI, precum și a inspectorilor de integritate etc.

Olga Stăvilă
05/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii