„Cine va plăti atâta, cine are acești bani?!”. Președintele Serbiei, despre prețul la gaz solicitat de Rusia

Ilie Gulca
19/10/2021
Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a calificat drept inacceptabilă formula de calculare a prețului la gaz, conform căreia o mie de metri cubi ar costa de la începutul anului nou 790 de dolari.

După spusele lui Vučić, în cadrul unei intervenții TV, potrivit formulei propuse de Moscova, prețul la gaz să fie stabilit în proporție de 70 la sută după prețul la bursă și în proporție de 30% după formula folosită la petrol.

În acest caz, prețul va constitui 790 de dolari pentru un metru cub de gaz. „Cine va plăti atâta, cine are acești bani?”, a întrebat președintele Serbiei.

El insistă la prețul obținut după altă formulă – 70 la sută după formula folosită la petrol, iar 30% – după prețul la bursă. În acest caz, prețul va constitui 510 dolari pentru un metru cub de gaz. „Dar noi nici acest preț nu putem să îl plătim”, a spus el.

Anterior, Vučić a declarat despre intenția sa de a cere președintelui Rusiei, Vladimir Putin, să propună reducerea prețului.

El a explicat că, până la sfârșitul anului 2021, Belgradul cumpără 6,5 milioane de metri cubi de gaz, zilnic, la „cel mai bun preț în Europa” – 270 de dolari pentru un metru cub, însă acum Serbia cheltuiește mai mult de acest volum, iar iarna va cheltui 11,5 milioane de metri cubi. Actualul contract al Serbiei cu Gazprom expiră la finele anului 2021.

Ilie Gulca
19/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii