Circa 140 mii de călăi ruși, pe o hartă interactivă, creată de jurnaliști de investigație ucraineni

Cornelia Cozonac
18/05/2022

Peste 138.000 de călăi ruși într-un singur loc - toate informațiile despre militari ruși, antrenați în războiul sângeros din Ucraina și crimele comise de aceștia sunt colectate și catalogate pe o hartă online interactivă, denumită Criminalii de război ruși. Harta a fost creată de jurnaliști de investigație din echipa „Слідство.Інфо” și activiști ai Biroului Anticorupție, o organizație neguvernamentală de la Kiev. 

Harta interactivă conține informații în limbile ucraineană, rusă și engleză despre militari ruși - nume, prenume, data nașterii, gradul, unitatea militară, date despre moarte sau captivitate. Unele dintre profiluri conțin fotografii ale militarilor ruși identificați, precum și linkuri către materiale jurnalistice despre crimele comise de fiecare în parte, mărturii ale victimilor, martorilor sau informații de la serviciile militare și cele secrete care confirmă atrocitățile comise. 

Această hartă este o modalitate de a sistematiza și cataloga toate informațiile disponibile în spațiul public despre armata rusă: de la listele agențiilor de apărare până la fiecare criminal rus identificat de jurnaliști, activiști și ofițeri de aplicare a legii, argumentează autorii proiectului.

Informațiile de pe site-ul proiectului sunt actualizate și completate în mod constant. Oricine poate participa la identificarea și sistematizarea militarilor armatei ruse care au comis crime de război în Ucraina și la colectarea probelor în acest sens. 

Pentru a face acest lucru, completați un formular special de pe site-ul web al proiectului Criminalilor de război ruși, introducând informații despre armata rusă identificată. De asemenea, puteți trimite aceste informații la [email protected]

Toate informațiile transmise sunt verificate de moderatorii proiectului și introduse în profilul de pe site-ul web. 

Portalul conține și un ghid despre cum poate fi utilizat. 

Federația Rusă a atacat mișelește Ucraina în zorii zilei de 24 februarie. După eliberarea localităților cotropite de militarii ruși au fost descoperite crime macabre,  comise de soldații armatei lui Putin. Curtea Penală Internațională de la Haga a demarat o anchetă internațională, după ce s-a confirmat că există o bază rezonabilă cu detalii despre presupuse crime de război, dar și crime împotriva umanității comise în Ucraina de la invazia Ferațiației Ruse.    

Cornelia Cozonac
18/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii