Circa 56.000 soldați din Basarabia care au luptat în Armata Roșie au căzut pe câmpul de luptă în cel de-Al Doilea Război Mondial

Mădălin Necșuțu
06/05/2022

Agenția Națională a Arhivelor a digitalizat de curând șapte volume ale „Cărții memoriei” publicate de Ministerul Apărării al Republicii Moldova între anii 2002-2005 care conțin listele a circa 56.000 de persoane născute pe teritoriul actual al Republicii Moldova recrutați în Armata Roșie și care au căzut pe câmpul de luptă în perioada anilor 1944-1945, a scris pe pagina sa de Facebook directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu.

„Listele nu sunt complete întrucât nu includ, decât foarte rar, pe cei care au luptat pe frontul de Est în anii 1941-1944, fie de partea Armatei Roșii sau în Armata Română și nu conțin date cu privire la raioanele din stânga Nistrului. Astfel, cifra de 56.000 de morți se referă doar la partea basarabeană a Republicii Moldova actuale”, a scris istoricul.

Volumele sunt organizate după raioane și localități, conținând numele, prenumele, patronimicul, anul de naștere, data și locul morții, precum și entitatea militară corespunzătoare. De cele mai multe ori locul morții este indicat a fi Germania, Polonia, Ungaria sau Cehoslovacia, fără indicarea localității sau regiunii.

„În total, împotriva Germaniei naziste și a aliaților ei au luptat cca. 260.000 moldoveni/români, ruși, ucraineni, evrei, găgăuzi, bulgari ș.a. originari din Republica Moldova, fiind decorați cu cca. 250.000 de ordine și medalii pentru curajul manifestat pe câmpul de luptă în cadrul Armatei Roșii Prin urmare, după aceste date, fiecare a cincea persoană originară din Republica Moldova care a luptat în Armata Roșie, a căzut pe câmpul de luptă”, mai spune istoricul Igor Cașu. 

Mădălin Necșuțu
06/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii