CNN: Rusia ar putea declara război oficial Ucrainei pe data de 9 mai

Mădălin Necșuțu
03/05/2022
CNN

Președintele rus Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei încă de pe 9 mai, o mișcare care ar permite mobilizarea completă a forțelor de rezervă ale Rusiei, pe măsură ce eforturile de invazie continuă să scadă, cred oficialii americani și occidentali, citați de CNN.

Ziua de 9 mai, cunoscută drept „Ziua Victoriei” în interiorul Rusiei, comemorează înfrângerea naziștilor de către țară în 1945. Oficialii occidentali au crezut de mult că Putin va valorifica semnificația simbolică și valoarea propagandistică a acelei zile pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, o escaladare majoră a ostilităților -- sau ambele.

Oficialii au început să se concentreze asupra unui scenariu, și anume că Putin declară oficial război Ucrainei pe 9 mai. Până în prezent, Putin a insistat să se refere la conflictul brutal de luni de zile drept o „operațiune militară specială”, interzicând efectiv cuvinte precum invazie. si razboi.

„Cred că va încerca să treacă de la „operațiunea sa specială”, a declarat săptămâna trecută secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, pentru LBC Radio.

„El a răscolit terenul, a pregătit terenul pentru a putea spune „uite, acesta este acum un război împotriva naziștilor și ceea ce am nevoie este de mai mulți oameni. Am nevoie de mai multă carne de tun rusească”.
Pe tot parcursul conflictului, Putin și-a încadrat în mod continuu invazia Ucrainei -- o țară cu un președinte evreu -- ca o campanie de presupusă „denazificare”, o descriere respinsă deopotrivă de istorici și de observatorii politici.

Wallace a adăugat că „nu ar fi surprins și nu am nicio informație despre asta, că probabil că va declara în această zi de mai că „acum suntem în război cu naziștii lumii și trebuie să mobilizăm în masă. poporul rus.”

O declarație oficială de război pe 9 mai ar putea susține sprijinul public pentru invazie. De asemenea, potrivit legii ruse, i-ar permite lui Putin să mobilizeze forțele de rezervă și să întocmească recruți, de care oficialii spun că Rusia are nevoie disperată pe fondul unei deficite tot mai mari de forță de muncă. Oficialii occidentali și ucraineni au estimat că cel puțin 10.000 de soldați ruși au fost uciși în război de când Rusia a invadat cu puțin peste două luni în urmă.

Mădălin Necșuțu
03/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii