Cod roșu la Centrala nucleară din Zaporojie, după ce rușii au lovit hidrocentrala Kahovka

Mihaela Cibotaru
06/06/2023
UNIAN

Nivelul apei din rezervorul de la Kahovka scade rapid, după ce armata rusă a aruncat în aer barajul hidrocentralei. Situația poate duce la inundații și poate avea consecințe negative pentru Centrala nucleară Zaporojie. Totuși, „Energoatom” dă asigurări că situația este sub control.

„În noaptea de 6 iunie 2023, invadatorii ruși au aruncat în aer barajul hidrocentralei Kahovka. În consecință, nivelul apei din rezervor scade rapid, ceea ce reprezintă o amenințare suplimentară pentru centrala nucleară din Zaporojie, aflată sub ocupație temporară. Apa din rezervorul Kahovka este necesară pentru alimentarea suplimentară a condensatoarelor turbinelor și sistemelor de siguranță ale Centralei nucleare. În acest moment, lacul pentru răcire al stației este plin: la ora 08:00 dimineața, nivelul apei este de 16,6 metri, ceea ce este suficient pentru necesitățile stației", comunică „Energoatom”.

Reprezentanții „Energoatom” asigură că situația este sub control, iar personalul ucrainean monitorizează toți indicatorii și vor informa imediat în cazul în care situația se va schimba.

Președintele Administrației Regionale de Stat Herson, Alexandr Prokudin, a anunțat evacuarea locuitorilor de pe malul drept al Niprului, care sunt sub riscul inundației. La fel, este afectată și asigurarea cu apă a orașului Krivoy Rog, regiunea Dnepropetrovsk, șeful Consiliului de Apărare al căruia, Alexandr Vilkul, a scris că „situația este foarte complicată”.

Președintele Volodimir Zelenski a convocat o ședință de urgență a Consiliului Național de Securitate și Apărare și a declarat că aruncarea în aer a barajului hidrocentralei Kahovka de către invadatorii doar confirmă că aceștia folosesc fiecare metru de pământ ucrainean pentru teroare.

 

Mihaela Cibotaru
06/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii