Colaborare între partide politice din Republica Moldova și Ucraina

Mihaela Cibotaru
05/06/2023
captură

Mai multe grupuri de lucru bilaterale moldo-ucrainene urmează a fi create în următoarele zile, pentru a identifica soluții în mai multe domenii importante, cum ar fi exportul de produse agricole, dezvoltarea tehnologică. Anunțul a fost făcut de Igor Munteanu, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB) în cadrul unei conferințe comune cu un grup de deputați ai Radei Supreme a Ucrainei, membri ai partidului „Sluga Naroda”.

Potrivit lui Munteanu, în scurt timp, cele două formațiuni politice vor semna un acord de cooperare și sprijin, iar comunicarea între partide va fi axată pe rezolvarea unor subiecte extrem de importante pentru economie, dezvoltarea țării, infrastructură și pentru securitate și apărare a Republicii Moldova. Președntele CUB a menționat că CUB și „Sluga Naroda” fac parte din Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa.

El a adăugat că deputații ucraineni au vizitat, luni, un centru al refugiaților ucraineni, unde au avut ocazia să discute cu conaționalii lor.

Vadim Halaiciuk, secretarul general al partidului „Sluga Naroda”, a comunicat că scopul vizitei delegației Ucrainene este de a face c cunoștință cu colegii din Moldova, să împărtășească din experiența lor și să lucreze la programe care sunt de interes comun pentru ambele partide. El a menționat că ambele partide își doresc să contribuie la începerea negocierilor privind aderarea celor două țări la Uniunea Europeană.

Deputatul ucrainean Halaiciuk a spus că reprezentanții celor două partide deja au discutat anumite programe și proiecte comune și că a invitat colegii din CUB să întreprindă o vizită în Ucraina, pentru a lucra asupra documentelor concrete. El a vorbit despre colaborare în domeniile economic, politic „pentru ca popoarele noastre să se apropie și să se ajute reciproc”.

Vadim Halaiciuk a mulțumit Moldovei pentru ajutorul acordat refugiaților ucraineni. „Știm că pentru o țară mică precum este Moldova cei peste 80.000 de refugiați ucraineni sunt o provocare enormă și aceasta este una din chestiunile privitor la care am vrea să venit cu soluții”, a spus el.

Mihaela Cibotaru
05/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii