Comentator moldovean, la RFI: „Privim alarmați spre noul an din cauza conflictului ce ar putea izbucni în Ucraina”

Valeria Vițu
03/01/2022

„Anul 2022 este foarte neclar pentru Republica Moldova. Privim alarmați într-un fel spre noul an anume din cauza conflictului ce ar putea izbucni în Ucraina. Suntem dependenți de ce se întâmplă în Ucraina și acest lucru trebuie să ne facă să ne mobilizăm toate puterile. Moldova depinde și de Rusia, într-o măsură oarecare. Mai ales dacă e să vorbim despre problema transnistreană. În plus, Rusia și-ar dori alegeri anticipate într-un moment critic al evoluției politice în Republica Moldova”, declară într-un interviu la RFI, comentatorul politic de la Chișinău, Nicolae Negru.

„Se dorește continuarea negocierilor cu cei de la Tiraspol, dar cum să negociezi, cu cine să negociezi? Cu transnistrenii, care sunt marionete sau cu Moscova, cu Kozak. Moscova vrea să se spele pe mâini, să spună exact ca în cazul Donbas. Noi nu avem nicio treabă acolo, în regiunea transnistreană, descurcați-vă voi cum doriți. Totodată, trupele ruse sunt o problemă. În funcție cum se va rezolva această confruntare între Occident și Rusia în chestiunea Donbas-ului, a Ucrainei, acest lucru se va răsfrânge și asupra a ceea ce se va întâmpla în stânga Nistrului”, susține analistul de la Chișinău

În opinia lui Nicolae Negru, sunt foarte multe necunoscute și e riscant să zici că va fi într-un fel sau altul. „Unii zic că nu va fi război, că e un șantaj. Dar ceea ce se face, nu inspiră sentimente optimiste. Dimpotrivă. Noi suntem dependenți de ceea ce se va întâmpla în Ucraina, iar acest lucru trebuie să ne facă să ne mobilizăm toate puterile. Și, desigur, cu România trebuie de vorbit. România stă mai sus și are o privire mai îndepărtată, trebuie convenite anumite acțiuni. Spre exemplu, ce se întâmplă în cazul în care nu mai curge gazul, ce facem. E mult de lucru”.

Referindu-se la recenta solicitare a Ministerului rus de Externe privind relansarea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, analistul de la Chișinău afirmă că este, de fapt, ”o ofensivă diplomatică a Rusiei pe toate direcțiile, direcția ucraineană, direcția transnistreană”. „Ea profită de această criză a gazelor care continuă în Europa, face anumite presiuni. Am temerea că R.Moldova, regiunea transnistreană poate deveni un fel de monedă de schimb în aceste negocieri, în această confruntare. Rusia vrea să demonstreze că uite, pe direcția transnistreană, ea face anumite concesii”.

În ceea ce privește situația de pe scena politică din Republica Moldova, Nicolae Negru susține că era previzibil ca popularitatea Partidului Acțiune și Solidaritate și a Maiei Sandu, potrivit recentelor sondaje, să scadă, în contextul recentei crize energetice, fără precedent. „Vedem pe partea dreaptă încercări de consolidare a forțelor de opoziție și cred că e un lucru bun. Doar că cei care pleacă de la Maia Sandu nu merg spre partidele de opoziție de dreapta, ceea ce ar trebui să le dea de gândit acestor lideri. În plus, procentul absenteiștilor e în creștere și acest lucru ar trebui să dea de gândit actualei guvernări. Pe partea dreaptă se vorbește iarăși de o consolidare. Cei din partea stângă încearcă să clatine barca, încearcă să sperie cetățenii, vin cu tot felul de știri false”.  

„Da, va fi un an foarte complicat. Moscova incită partidele pe care le finanțează, pe care le dirijează să creeze acest haos, să clatine această barcă a Republicii Moldova. Și desigur că și-ar dori alegeri anticipate într-un moment critic al evoluției politice în R.Moldova”, declară la RFI comentatorul și editorialistul, Nicolae Negru.  

Valeria Vițu
03/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii