UE vrea un centru internaţional care să probeze rapid crimele de agresiune comise de Rusia în Ucraina

Cornelia Cozonac
29/01/2023
Ukrinform.ua

Miniștrii de justiție din țările membre ale Uniunii Europene s-au pronunțat, la reuniunea de la Stockholm, pentru tragerea la răspundere cât mai rapid a celor vinovaţi de crimele comise de Rusia în războiul din Ucraina. Ei au propus creare unui centru internaţional care să adune probe privind crimele de agresiune în războiul din Ucraina. Această instituție ar putea fi instalată la Haga, la sediul Eurojust, agenţia UE pentru cooperare în materie de justiţie penală. 

Un centru internațional poate fi înfiinţat rapid, într-o primă etapă, înaintea instituirii unui tribunal special, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, citat de Agerpres. Aşteptând ca discuţiile asupra instituirii unui tribunal special însărcinat cu judecarea crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei să primească un sprijin internaţional suficient, „noi trebuie să începem cu o primă etapă", a subliniat Reynders. 

„Trebuie absolut să existe o răspundere pentru crimele internaţionale oribile şi pentru brutalitatea a ceea ce vedem în Ucraina. Crimele de război sunt clare şi evidente”, a declarat ministrul irlandez Simon Harris.

Potrivit comisarului de naţionalitate belgiană, această structură ar putea fi constituită de „echipa comună de anchetă" care reuneşte deja şase state membre, Ucraina, procurorul Curţii Penale Internaţionale, Eurojust, iar SUA ar urma să li se alăture „în câteva săptămâni".

Instituirea unui astfel de parchet poate fi făcută foarte rapid, susţine Reynders. „Noi am făcut deja diferite propuneri. Suntem în discuţii cu statele membre, cu Ucraina", a indicat el, adăugând că subiectul va fi abordat săptămâna viitoare în cadrul unei reuniuni la Kiev între o parte a Comisiei şi guvernul ucrainean.

Curtea Penală Internaţională (CPI) nu are competenţă decât pentru crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise în Ucraina şi nu pentru "crimele de agresiune" ale Rusiei, întrucât Moscova şi Kievul nu sunt semnatare ale Tratatului de la Roma care instituie această instanţă, precizează Agerpres.

Cornelia Cozonac
29/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii