Comisia Vetting, pregătită pentru audieri. Cine sunt candidații la CSM propuși de Parlament

Anticoruptie.md
21/11/2023
vettingmd.eu

Comisia Vetting a recepționat spre evaluare lista celor cinci candidați non-judecători propuși de Parlament pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Aceștia s-au înscris la concurs pentru CSM după 1 septembrie 2023, motiv pentru care integritatea financiară și etică a acestora va fi verificată anume de membrii comisiei Vetting. 

Comisia va analiza și va stabili dacă candidații au avut un comportament compatibil cu etica profesională pe parcursul activității, dacă au admis conflicte de interese, dacă au declarat în mod corespunzător averea și dacă aceasta corespunde veniturilor lor. În listă se regăsesc: 

  • Vitalie Ciuchitu - avocat;
  • Sergiu Băieşu - șef al Departamentului drept privat de la Universitatea de Stat din Moldova (USM);
  • Tatiana Tabuncic - membră a Consiliului de Integritate;
  • Ion Rusu – avocat;
  • Anatolie Minciuna - fost președinte al Curții de Apel Chișinău.

Printre dosarele candidaților care au fost depuse la concurs în cadrul Parlamenului, dar nu au fost recepționate, se numără trei persoane care au trecut anterior prin procesul de verificare al Comisiei Pre-Vetting și au promovat evaluarea. Prin urmare, nu vor fi evaluați repetat. Este vorba de Aliona Corcenco - fostă judecătoare la Curtea de Apel Bălți; Veaceslav Guțan - fost conferențiar universitar la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”; Leonid Chirtoacă - avocat.

Comisia Vetting este o comisie independentă care, pe moment, desfășoară evaluarea extraordinară a integrității judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție.

Anticoruptie.md
21/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii