Comisia Vetting va evalua integritatea etică și financiară a cel mult doi candidați la funcția de procuror general

Tatiana Gherța
16/02/2024
colaj CIJM

Cel mult doi dintre cei patru aspiranți la funcția de Procuror General, care vor acumula cel mai mare punctaj din partea membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), vor fi evaluați în mod prioritar de Comisia de evaluare a procurorilor (Comisia Vetting). Până la proba interviului în fața membrilor CSP, Comisia Vetting le sugerează candidaților „să se familiarizeze cu respectivele documente, în eventualitatea în care vor trebui să le depună”.

CSP va desfășura, în data de 22 februarie, audierile pentru candidații la funcția de procuror general, iar odată cu definitivarea punctajului va transmite Comisiei de evaluare o listă de candidați care urmează să fie evaluați în baza criteriilor de integritate etică și financiară.

Potrivit art. 3, alin. (3) din Legea 252/2023, candidații pentru anumite funcții cheie în sistemul procuraturii, inclusiv pentru cea de Procuror General, sunt evaluați în mod prioritar.

Totodată, aceeași lege prevede că vor fi evaluați cel mult doi candidați care au acumulat cel mai mare punctaj în concursurile desfășurate până la 31 decembrie 2025.

 Evaluarea presupune un efort semnificativ nu doar pentru Comisie și Secretariatul acesteia, dar și pentru subiecții evaluării, care trebuie să furnizeze o serie de documente și informații relevante. Este vorba despre Declarația pentru ultimii 5 ani, care presupune prezentarea informației detaliate privind situația financiară si interesele personale, precum și a unei liste a persoanelor apropiate care activează în sistemul judecătoresc, procuratură și serviciul public.

Candidații la șefia Procuraturii Generale vor trebui să completeze și Chestionarul privind Integritatea Etică. În acest context, candidații care participă la interviuri sunt încurajați să se familiarizeze cu respectivele documente, în eventualitatea în care vor trebui să le depună.

Menționăm că în cursa pentru funcția de procuror general s-au înscris șase candidați, dintre care patru au fost admiși la proba interviului:  Igor Demciucin - procuror; Octavian Iachimovschi – procuror; Ion Munteanu – procuror; Andrei Coca – jurist, iar  avocații Ilie Rotaru și Serghei Perju au fost excluși din competiție.

Portalul Anticoruptie.md a prezentat profilul candidaților înscriși în cursa pentru ocuparea funcției de procuror general.

Andrei Coca este jurist în cadrul unei companii private. Între 1986 și 1998, a activat în organele MAI, în departamentul de anchetă penală. În 2019 s-a înscris în concursul, organizat de Parlament, pentru două funcții de judecător constituțional.

Igor Demciucin activează în cadrul organelor Procuraturii din anul 2010, iar din 2016 acesta a obținut funcția de procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Din septembrie 2022 a asigurat interimatul  funcţiei de şef-adjunct al PCCOCS. 

Pe 16 ianuarie 2023, Consiliul Superior al Procurorilor a exprimat acordul pentru numirea lui Igor Demciucin în funcția de adjunct al Procurorului General interimar, pe perioada exercitării mandatului de Procurorul General interimar.

Unul din dosarele de rezonanţă gestionate de Demciucin este dosarul pe mai multe capete de auzare, intentat fostului şef al Asministraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Serghei Demcenco.

Igor Demciucin a câştigat la Curtea Supremă de Justiţie litigiul împotriva Autorităţii Naţionale de Integritate, succesoarea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Instituţia a fost obligată să-i plătească procurorului un prejudiciu moral de 5 mii de lei, pentru că nu ar fi avut dreptate atunci când a constatat că omul legii a inclus date false în declaraţia de avere. Procurorul s-a plâns în instanţă că CNI i-ar fi lezat grav onoarea şi demnitatea şi a cerut de la actuala ANI un prejudiciu moral de 300 de mii de lei. Magistraţii au redus suma la 5 mii de lei.

Octavian Iachimovschi lucrează în Procuratura Anticorupție începând cu 14 iunie 2011. El a fost adjunctul fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, dar a fost demis de Stoianoglo pe motiv că trebuie să se concentreze pe dosarul cu privire la frauda bancară.

Pe 15 martie2023, Iachimovschi a fost numit să asigure interimatul funcţiei de şef-adjunct al Procuraturii Anticorupţie (PA), alături de procurorii Vasile Plevan şi Mihail Ivanov. Iachimovschi a fost anterior concurentul Veronicăi Dragalin, în concursul pentru şefia PA.

Procurorul a raportat pentru anul trecut venituri din salariu de 343.979 de lei, îndemnizaţii de la CNAS de 223.308 de lei, iar din activitatea didactică, de 79.200 de lei.

La finele anului 2019, numele lui Iachimovschi a figurat într-un scandal în urma unei petreceri cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Acesta a petrecut-o pe o colegă, în stare de ebrietate, să urce într-un taxi în care se aflau doi bărbaţi necunoscuţi. Cei doi au forţat fata să meargă cu ei şi au violat-o. O anchetă internă de serviciu l-a găsit nevinovat pe Iachimovschi în acest caz.

Ion Munteanu a fost numit procuror general interimar în luna ocotmbrie 2022. Atunci, a declarat că va acorda prioritate accelerării examinării în instanţă a dosarelor de corupţie.

ZdG a scris că Ion Munteanu locuiește într-o casă donată în 2017 de socrii săi, Valentin şi Elena Braşovschi. Imobilul cu o suprafață de 105,8 metri pătrați este ridicat pe un teren cu o suprafaţă de 5 ari și are o valoare indicată de 1,2 milioane de lei.

Valentin Braşovschi, socrul procurorului, este fostul administrator al companiei de construcţii „Dansicons” SRL, una din cele mai cunoscute de pe piaţă, fondată de fostul deputat Iurie Dârda. Braşovschi a plecat de la companie în februarie 2017, familia sa fiind proprietara companiei „Ideal Construct”, care din septembrie 2019 a trecut la Victor Soltan.

În 2017, familia procurorului a primit cadou un Mercedes fabricat în 2014, pe care l-a declarat la 50.000 de lei. În acelaşi an, procurorului Ion Munteanu i-a fost oferit în folosinţă gratuită un alt Mercedes, fabricat în 2011.

În 2020, Ion Munteanu şi-a cumpărat un automobil de model Dacia, pentru care a plătit 147.609 lei.

În data de 12 octombrie 2022, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova Maia Sandu, Ion Munteanu a fost desemnat să exercite interimatul funcției de Procuror General. Acesta l-a schimbat în funcție pe Dumitru Robu, căruia îi expirase mandatul, exercitat din 6 octombrie 2021.

 

 

Tatiana Gherța
16/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii