Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) i-a numit, luni, pe acuzatorii Igor Demciucin și Aliona Nesterov să asigure interimatul funcției de procurori general-adjuncți. Candidaturile celor doi au fost propuse de către procurorul general interimar, Ion Munteanu.
Igor Demciucin activează în cadrul organelor Procuraturii din anul 2010, iar din 2016 activează în cadrul PCCOCS. Acesta activează în cadrul organelor Procuraturii din anul 2010, iar din 2016 activează în cadrul PCCOCS. Din septembrie 2022 asigură interimatul funcţiei de şef-adjunct al PCCOCS.
Unul din dosarele de rezonanţă gestionate de Demciucin este dosarul pe mai multe capete de auzare, intentat fostului şef al Asministraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Serghei Demcenco.
Igor Demciucin a câştigat la Curtea Supremă de Justiţie litigiul împotriva Autorităţii Naţionale de Integritate, succesoarea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Instituţia a fost obligată să-i plătească procurorului un prejudiciu moral de 5 mii de lei, pentru că nu ar fi avut dreptate atunci când a constatat că omul legii a inclus date false în declaraţia de avere. Procurorul s-a plâns în instanţă că CNI i-ar fi lezat grav onoarea şi demnitatea şi a cerut de la actuala ANI un prejudiciu moral de 300 de mii de lei. Magistraţii au redus suma la 5 mii de lei.
Igor Demciucin a declarat pentru anul 2021 un apartament de 36 metri pătraţi, pe care îl deţine din 2008, şi un garaj din 2015. În 2021, i-a fost oferit pentru abitaţie gratuită un apartament de 70,1 metri pătraţi.
Acuzatorul mai deţine un teren în extravilan cu suprafaţa de 0,0860 ha.
Pentru 2021, Igor Demciucin a raportat două automobile, BMW 635 CSI, de 5500 de euro, şi Mercedes 500 SEC, de 7000 USD.
Salariul lui Demciucin pentru anul 2021 a fost de 344.443 de lei. În acelaşi an, procurorul a primit remiteţe de la mama sa în sumă de 8992 euro.
Aliona Nesterov şi-a început cariera în 2011 în Procuratura sectorului Ciocana a municipiului Chişinău, după absolvirea Institutului Naţional al Justiţiei, unde a fost colegă cu foştii procurori anticorupţie, Andrei Băeșu, Adriana Bețișor și Eugeniu Rurac.
La 7 septembrie 2020, Aliona Nesterov a fost numită în funcția de procuror în Procuratura Anticorupție. Este deţinătoare, din 2021, a Insignei de piept “Eminent al Procuraturii”
La 26 ianuarie curent, Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat cumulul funcției de procuror cu activitățile didactice, desfășurate în cadrul proiectului „Introducerea sistemului de repartizare aleatorie a dosarelor în Procuratură” implementat de Asociația Procurorilor pentru Ordine și Dreptate în cadrul Programului ABA ROLI Moldova „Susținerea reformei justiției penale și combaterea corupției în Republica Moldova”, finanțat de Biroul pentru Combaterea Traficului de Droguri și Aplicarea Legii al Departamentului de Stat al SUA.
Aliona Nesterov se numără printre persoanele care au depus cereri pentru a obține licența de avocat fără a trece examenul de calificare.
În 2021, Nesterov a figurat în investigația Anticorupție.md “Săracii” procurori cu apartamente, case și zeci de mii de euro donați de părinți și rude” în care se arată că aceasta a primit 8.000 de ruble, 1.000 de euro și 14.850 de dolari constituie remitențele primite de procurora PA, Aliona Nesterov, de la mama, care muncește de 14 ani în străinătate. „Nu este venitul meu, doar a venit pe numele meu”, a explicat acuzatoarea.
Donaţiile din străinătate au continuat pentru Aliona Nesterov şi anul trecut, când i-au fost transferate 4030 de dolari şi 2450 de euro.
Tot în donaţie i-a fost oferit acuzatorei, în 2014, şi apartamentul cu suprafaţa de 63,6 metri pătraţi, estimat la 377.028 lei.
În 2017, Aliona Nesterov şi-a cumpărat un apartament, de 49,8 metri pătraţi, care ar fi costat-o 279.853 de lei.
În 2019, familia Nesterov s-a căpătuit cu două maşini, Toyota Auris, declarată la 115,000 lei şi Toyota Prius Plus care le-ar fi fost transmisă în folosinţă gratuită.
Aliona Nesterov a declarat pentru anul trecut venituri din salariu de 351.407 lei.
Soţul acuzatoarei a anunţat venituri de 70.000 de lei de la o firmă comercială şi de 197.423 de lei din înstrăinarea cotei părţi pe care o deţinea în altă întreprindere.
Aliona Nesterov a declarat anterior pentru portalul Anticoruptie.md că mu este vorba de domaţii, dar de remitenţeşe trimise de părinţi din afara ţării.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii