Compensaţiile pentru consumul de gaze în perioada rece a anului ar putea să coste bugetul câteva miliarde de lei

Olga Stăvilă
08/11/2021

Acordarea compensaţiilor pentru consumatorii de gaze naturale în perioada rece a anului, promisiune făcută de autorităţi ca urmare a majorării preţului de procurare, va costa bugetul câteva miliarde de lei. Autoritățile sunt în proces de identificare a resurselor pentru a acoperi aceste necesități, a spus ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul unei întâlniri cu rețeaua Jurnaliştii pentru drepturi sociale.

Oficialul a precizat că se mizează pe cele 60 de milioane de euro, echivalentul a 1,2 miliarde de lei, promise de Uniunea Europeană pentru depăşirea crizei gazelor, însă banii nu au ajuns deocamdată în ţară. Altele două miliarde de euro utmează a fi alocate de Guvern.

„Reieșind din aceste calcule, Guvernul este în proces de identificare a mecanismelor de compensare a populației pentru perioada rece a anului. Primul mecanism ar fi pentru categoria de cetățeni care vor beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului, care constituie în mediu 500 de lei pe lună. Acum se examinează posibilitatea de a fi majorat la 800 de lei pe lună. În prezent, 210 mii de familii primesc ajutor pentru perioada rece a anului. Pentru implimentarea acestei măsuri sunt necesare 500 de milioane de lei”, a precizat ministrul.

Marcel Spatari a mai comunicat că o altă măsură luată în calcul de Guvern este extinderea criteriului de eligibilitate pentru familiile nevoiașe, care beneficiază de ajutor social, de la 2540 de lei până la 3100 de lei, începând cu 1 noiembrie. Astfel, numărul familiilor beneficiare de ajutor social se va majora cu 50 de mii.

În Republica Moldova sunt 748 mii de consumatori casnici. Această categorie de consumatori ar putea să primească un ajutor de 75 la sută din costul facturii pentru primii 50 metri cubi de gaze consumate, următorii 100 metri cubi vor fi compensaţi în proporţie de 50 la sută. În rest, consumal urmează a fi achitat integral. Pentru această măsură compensatorie statul va aloca peste 700 de milioane de lei.

Urmează să fie identificată soluția pentru consumatorii de energie termică, conectați la sistemul centralizat de încălzire, a mai spus ministrul Spatari.

Amintim că societatea pe acţiuni Moldovagaz a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind stabilirea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali de 9396 lei pentru o mie de metri cubi, faţă de 4128 de lei.

Astfel, un metru cub de gaze ar putea să coste între 10 și 11 lei, comparativ cu 4,29 de lei per metru cub, tariful achitat în luna septembrie.


 

Olga Stăvilă
08/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii