Concurs cu iz de scandal la PCCOCS. Un membru al comisiei reclamă presiuni

Anticoruptie.md
26/01/2023
Sursa: FB/Iulian Groza

Iulian Groza, membru al Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de șef al PCCOCS, solicită anularea concursului, adresând o solicitare în acest sens Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Groza reclama presiuni asupra sa din partea unor persoane interpuse.

Într-un mesaj pe pagina sa de socializare, Groza menționează că acest concurs ar urma să fie anulat imediat, iar argumentele sale au fost transmise conducerii CSP.

„Pe parcursul ultimelor zile, după prima ședință a Comisiei Speciale care a avut loc luni, 23 ianuarie 2023, am sesizat mai multe acțiuni realizate prin interpuși, inclusiv prin intermediul conturilor de telegram anonime asociate, în scopul intimidării mele și exercitării presiunilor asupra mea, în calitate de membru al Comisiei Speciale, în vederea influențării procesului de preselecție al candidaților pentru funcția de procuror – șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Consider că astfel de presiuni asupra membrilor Comisiei Speciale sunt inacceptabile și reprezintă o ingerință gravă în procesul de preselecție, viciază integritatea concursului și afectează grav credibilitatea rezultatelor selecției candidatului pentru funcția de șef al Procuraturi PCCOCS. În acest context, rog respectuos să analizați circumstanțele sesizate în prezenta scrisoare și să examinați oportunitatea anulării etapei de preselecție, precum și a concursului inițiat de CSP pentru selecția a candidatului pentru funcția de Procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale”, se arată în nota informativă adresată CSP.

Trei candidați s-au înscris în cursa pentru şefia Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS). Este vorba despre Eugen Rurac, Sergiu Russu şi Andrei Maţco. Anticoruptie.md a prezentat cele mai importante informații din cariera lor.

Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a examinat dosarele candidaților în ședință închisă, în data de 23 ianuarie. Etapa a doua a preselecției, și anume intervievarea candidaților, este planificată pentru 1 februarie 2023, începând cu ora 10:00, la sediul CSP.

„Concursul urmează a fi inițiat repetat sau, după caz, reluat când va exista un CSP cu mandat plenipotențial, adică după finalizarea exercițiului de prevetting”, a scris pe rețelele de socializare ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Anticoruptie.md
26/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii