Concursul pentru selectarea noilor membri ai CSM, boicotat de mai mulți deputați. Care este motivul

Anticoruptie.md
13/03/2020
Foto: CIJM

Concursul pentru selectarea noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost boicotat vineri de membrii din opoziție ai Comisiei juridice, numiri și imunități. Deputații din fracțiunea PAS, PPDA, fracțiunea Partidului Șor și grupul Pro Moldova și-au argumentat decizia prin faptul că acest concurst ar fi unul politizat, iar câștigătorii s-ar cunoaște din timp. 

Inițial, Dinu Plîngău, deputat PPDA a anunțat că nu va participa la etapa de interviu a concursului pentru selectarea a patru membru noi în CSM. Gestul său a fost urmat de parlamentarul Sergiu Litvinenco, din fracțiunea PAS, dar și de deputatul fracțiunii partidului Șor, Denis Ulanov, precum și de parlamentarul Sergiu Sîrbu, care face parte din grupul Pro Moldova.

Joi deputatul Dinu Plîngău a declarat într-un briefing de presă că unul dintre candidații care ar urma să iasă învingător din concurs este Elena Belei, promovată de deputatul democrat Igor Vremea și secretarul CEC Maxim Lebedinschi, fost consilier al președintelui Igor Dodon. „Doamna are numeroase încălcări și este implicată într-o sumedenie de chestii dubioase. Captivitatea justiției din Republica Moldova pare astăzi o telenovelă care nu se mai sfârșește, iar episodul din această etapă, numirea membrilor CSM, este rezultanta crudă a unor decizii politice regretabile care i-au permis lui Dodon și celor din anturajul lui să-și intabuleze pe nume propriu întreaga justiție din Republica Moldova”, a declarat Dinu Plîngău. El a subliniat „că nu se va implica în niciun fel în acest simulacru regretabil de concurs care nu va face altceva decât să definitiveze capturarea totală a justiției moldovenești”.

Vineri și Sergiu Sîrbu a anunțat că părăsește ședința Comisiei juridice. „Am decis să boicotez acest concurs alături de alți colegi deputați din Blocul ACUM și opoziția parlamentară. În acest momente concursul îl desfășoară doar membrii PD și PSRM. Considerăm că acest concurs a fost compromis din start. Este un concurs profund politizat, necredibil și nelegitim”, a declarat Sergiu Sîrbu.

Parlamentarul a precizat că recent, din componența comisiei a fost îndepărtat deputatul Andrian Candu, membru al grupului Pro Moldova, care s-a desprins de Partidul Democrat, iar în locul acestuia a fost numit un alt deputat democrat, Angel Agache.

Și deputatul Denis Ulanov din partea Partidului Șor a anunțat vineri despre boicotarea concursului. Este o farsă, o comedie și un circ. Am ascultat șapte candidați și ulterior fracțiunea a luat decizia să iasă din activitatea comisiei și să anunțe că independența sistemului justiției se află în pericol”, a menționat Ulanov.

Concursul pentru selectarea a patru noi membri al CSM a fost anunțat după ce la 31 ianuarie au intrat în vigoare noi modificări la Legea cu privire la CSM, care a fost votat în lectură finală la 20 decembrie 2019. Potrivit acesteia, CSM va fi format din 15 membri, cu trei mai mulți decât în prezent. Doi membri de drept titulari din rândul profesorilor vor fi aleși de către Comisia juridică numiri și imunități, iar un membru din rândul magistraților va fi desemnat de către Adunarea generală a judecătorilor. De asemenea, este prevăzută o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor. Astfel, patru membri urmează a fi selectați din rândul judecătorilor care activează la nivelul de prima instanță, doi membri – din rândul judecătorilor care activează la nivelul instanței de apel și un membru – din rândul judecătorilor Curții Supreme de Justiție. Totodată, în cazul în care survine interimatul funcției de președinte al CSM, acesta va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători.

Anticoruptie.md
13/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii