Consilier prezidențial: „BNM nu fi baba Vanga, patru luni pierdute în 2021 costă prea mult”

Ion Chișlea
13/05/2022
Veacslav Negruța

Consilier al Preşedintelui Republicii Moldova în domeniul economic, Veaceslav Negruța, a sugerat printr-o postare pe Facebook, că inflația galopantă cu care se confruntă Republica Moldova este cauzată inclusiv de inacțiunea Băncii Naționale a Moldovei în anul 2021 pentru a preveni creșterea prețurior.

„Obiectivul fundamental al Băncii Naţionale este asigurarea şi menţinerea stabilității prețurilor, potrivit articolului patru din Legea BNM. Patru luni pierdute de BNM în 2021 costă prea mult”, scrie consilierul economic al președintei Maia Sandu.

Replica lui Negruța vine după ce vineri guvernatorul BNM, Octavian Armașu a prezentat raportul privind inflația, anticipând ca în trimestrul trei rata creșterii anuale a prețurilor ar putea ajunge la cel puțin 31 la sută.

Armașu explică inflația exorbitantă prin faptul că Republica Moldova este extrem de dependentă de comerțul  extern, de prețurile produselor alimentare la nivel mondial și de prețurile la resursele energetice. Guvernatorul a menționat că ritmul mai înalt al creșterii prețurilor în Republica Moldova de după declanșarea războiului în Ucraina este determinat de dependența comercială mai mare față de țara vecină.

Replica lui Negruța s-a referit, însă, la a doua jumătate a anului 2021, când, deși se observau unele tendințe de scumpiri la nivel mondial, pe fundalul revenirii economiilor lumii de după pandemie, Banca Națională nu a întreprins acțiuni preventive suficiente de politică monetară.

În lunile mai-noiembrie a anului trecut inflația anuală a crescut cu 9,36 puncte procentuale, de la 3,08% la 12,44%. În aceeași perioadă, BNM a majorat rata de politică monetară cu mai puțin de trei puncte procentuale, de la 2,65 la 5,5%.

Amintim că joi, majoritatea parlamentară de la Chișinău a votat pentru a-l invita pe guvernatorul BNM în plenul parlamentului cu un raport privind acțiunile de combatere a inflației. 

Ion Chișlea
13/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii