Consiliul de observatori al SA Moldovagaz a respins rezultatele auditului datoriilor istorice

Ilie Gulca
13/11/2023

Consiliul de Observatori al SA Moldovagaz a respins rezultatele auditului independent al datoriei către Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului din cauza opunerii reprezentanților acționarului majoritar - Gazprom. Agenția Proprietății Publice poate să își apere drepturile în judecată.

Raportul de audit a fost remis către Moldovagaz în august curent, care urma să analizeze rezultatele acestuia.

În urma auditului efectuat de două companii cu renume internațional, Wikborg Rein și Forensic Risk Alliance, Guvernul Republicii Moldova a propus să achite 8,6 milioane de dolari din pretinsa datorie a Moldovagaz față Gazprom și casarea de către gigantul rus a circa 700 milioane de dolari.

Pe 31 octombrie 2021, Gazprom a pretins o datorie de 756 de milioane de dolari pentru consumul malului drept, inclusiv pretinse datorii curente, dintre care la 31 martie 2022 Gazprom punea în discuție 709 milioane de dolari.

„Recunoașterea acestei pretinse datorii de către Moldovagaz ar însemna că fiecare familie din țara noastră care este conectată la gaze naturale este datoare cu circa 1000 de dolari SUA”, a menționat Ministerul Economiei, subliniind că o mare parte din această pretinsă datorie nu a fost confirmată sau cel puțin nu poate fi executată.

Ministerul Economiei a subliniat că Gazprom nu a prezentat documente doveditoare pentru pretinsa datorie în special cea formată între 1991 și 2002, deși auditorii le-au solicitat în repetate rânduri.

Ilie Gulca
13/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii