Consiliul Superior al Procurorilor a amânat aprobarea rezultatelor concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general

Anticoruptie.md
26/02/2024
Consiliul Superior al Procurorilor

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) urma să aprobe în cadrul ședinței de luni rezultatele concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Aprobarea însă a fost amânată la fel ca examinarea cererilor parvenite din partea a doi candidați înscriși în concurs, Ion Munteanu și Igor Demciucin. 

Inițial, ordinea de zi era completată cu două subiecte și anume: Aprobarea rezultatelor concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General, Cererile lui Ion Munteanu, formulate în contextul concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. 

La începutul ședinței, președintele CSP, Dumitru Obadă, a anunțat că secretariatul a recepționat alte trei cereri de la adjunctul procurorului general interimar, Igor Demciucin, înscris și el în cursa pentru ocuparea funcției de procuror general. În acest context, membrii CSP au dispus inițial examinarea cererilor, iar mai apoi aprobarea rezultatelor concursului. 

Primul în fața CSP a venit Ion Munteanu, care a solicitat ca cererile sale să fie examinate în mod prioritar. Munteanu a cerut să îi fie prezentate fișele de evaluare „pentru ca procurorii să fie siguri că procesul de alegere a procurorului general este unul maxim transparent, ca fiecare să le vadă și să își tragă concluziile”.

„Solicit să fac cunoștință și să primesc copii de la fișele tuturor candidaților sau, cel puțin, fișele mele în baza cărora am fost evaluat”, a punctat Ion Munteanu.

O solicitare similară a venit din partea contracandidatului său, Igor Demciucin. Prin urmare, el a fost chemat să o susțină în fața membrilor CSP. Numai că acesta nu a fost prezent la ședință întrucât în perioada 26 februarie – 3 martie se află într-o vizită de studii peste hotare. 

Pe lângă publicarea fișelor de evaluare, Demciucin solicită excluderea fișelor de evaluare completate de președintele CSP, Dumitru Obadă, și de ministra Justiției, membră CSP, Veronica Mihailov-Moraru. În cazul lui Dumitru Obadă, Demciucin își motivează cererea prin faptul că președintele CSP ar fi cumătru cu Octavian Iachimovschi, candidatul care a acumulat cel mai mare punctaj. „Această conexiune personală, sugerată de statutul de cumătru al lui Dumitru Obadă față de Octavian Iachimovschi, poate ridica serioase îngrijorări în ceea ce privește obiectivitatea sa în procesul de evaluare”, a precizat Demciucin în cererea depusă la CSP. 

Cât despre excluderea fișelor de evaluare semnate de ministra Justiției, Demciucin precizează că în cadrul ședințelor CSP din 2 și 15 martie 2023, Mihailov-Moraru s-a abținut de la examinarea chestiunii ce îl viza pe Octavian Iachimovschi, motivând că în activitatea anterioară de avocat a participat împreună cu Iachimovschi la „câteva dosare complexe și de rezonanță”. De această dată însă, ministra nu s-a abținut. Astfel, este „evidentă existența unor duble standarde aplicate de către membra CSP, Veronica Mihailov-Moraru”, a precizat autorul cererii. 

O ultimă cerere se referă la transmiterea către Comisia de evaluare a procurorilor informațiile „cu privire la candidatul Igor Demciucin”, în vederea evaluării externe a integrității etice și financiare, împreună cu informațiile cu privire la candidatul Octavian Iachimovschi.

sursa: zdg.md

Așa cum nu a putut să-și prezinte punctul de vedere, membrii CSP au decis anularea examinării subiectelor pentru o altă ședință care va avea loc pe 28 februarie. 

După ședință, președintele CSP, Dumitru Obadă, a catalogat declarațiile lui Igor Demciucin drept speculații, menționând că „nu este cumătru cu Octavian Iachimovschi”. 

Pe 22 februarie, CSP a desfășurat proba de interviu a candidaților înscriși și acceptați în cadrul concursului pentru ocuparea funcției de procuror general. După zece ore, timp în care a durat procedura de intervievare și deliberările, Consiliul a anunțat punctajele finale: Octavian Iachimovschi – 8,53; Igor Demciucin - 8,19; Ion Munteanu – 8,16; Andrei Coca – 4,72.

CSP urmează să remită Comisiei de evaluare a procurorilor informațiile privind candidatul Octavian Iachimovschi în vederea evaluării externe a integrității etice și financiare a acestuia.

Anticoruptie.md
26/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii