Consiliul Suprem de Securitate face nouă recomandări referitoare la creșterea prețurilor// BNM și ANRE vor fi investigate cât de bine și-au făcut treaba

Ion Chișlea
27/05/2022
Președinta Maia Sandu a prezentat recomandările întocmite de CSS/presedintie.md

Parlamentul urmează să investigheze cum și-a îndeplinit Banca Națională a Moldovei (BNM) în ultimlele 18 luni misiunea de control al inflației și cum a aplicat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) reglementările privind prețul carburanților, iar, la rândul său, Guvernul urmează să întreprindă mai multe acțiuni pentru a diminua impactul scumpirilor asupra populației și business-ului.

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a examinat vineri cauzele și problemele ce țin de creșterea prețurilor, a declarat vineri președinta Maia Sandu într-o conferință de presă, și a venit cu nouă recomandări pentru Parlament și Guvern. 

Legislativul urmează să constituie o comisie parlamentară de examinare a procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni și o altă comisie, care să examineaze eficiența aplicării reglementărilor din sectorul combustibililor lichizi.

Președinta Maia Sandu a menționat că reglementările privind stabilirea prețului plafon pentru combustibilii lichizi ar putea fi modificată dacă se constată că nu sunt suficient de corecte.

Președinta a enumerat un șir de recomandări pentru Cabinetul de Miniștri, care să ajute populația și businessul să facă față creșterii fulminante a prețurilor.

Ministerul Economiei împreună cu alte instituții responsabile urmează să analizeze și să elimine restricțiile și impedimentele pentru producătorii mici pe piețele locale și pe piețele improvizate, pentru ca aceștia să aibă posibulitatea să-și vândă produsele, eventual mai ieftin, decât cele din rețelele de retail. Guvernul ar trebui să elimine lanțurile de intermediari care, potrivit președintei, nu fac altceva decât să monopolizeze canalele de distribuire și să majoreze nejustificat prețurile.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) urmează să dezvolte politici care să asigure eficientizarea cheltuielilor operatorilor de pe piața energetică. Totodată, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va dezvolta politici de transparentizare a acționariatului și raportărilor companiilor din sectorul energetic.

La rândul său, Ministerul Muncii și Protecției Sociale urmează să elaboreze un mecanism de țintire a compensațiilor pentru a combate creșterea prețurilor.

Ministerul Economiei ar trebui să centralizeze asistența oferită întreprinderilor mici și mijlocii pentru a crește transparența oferirii fondurilor și să facă mai vizibile oportunitățile de finanțare existente.

Pe perioada stării de urgență, Guvernul, Ministerul Economiei și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale vor putea aplica reglementări comerciale specifice, care să contribuie la temperarea creșterii prețurilor.  

Președinta Sandu a menționat că Republica Moldova este afectată de toți cei trei factori  principali, care fac țările vulnerabile în fața inflației globale, enumerați recent de FMI.

Este vorba despre dependența de importul mărfurilor de larg consum, inclusiv produse alimentare, dependența de importul resurselor energetice și războiul din Ucraina.

În primul caz, situația ar putea fi redresată pe termen mediu prin consolidarea propriei industrii de prelucrare, care să producă bunuri de larg consum la prețuri mai accesibile decât cele de import.

În ce privește dependența de energia de import, aceasta ar putea fi diminuată doar pe termen lung în cazul dezvoltării unei producții de energie autohtonă în baza resurselor regenerabile.

Maia Sandu a anunțat că chestiunile legate de inflație vor fi abordate și la ședința de săptămâna viitoare a CSS, care va fi dedicată securității alimentare a statului.

Ion Chișlea
27/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii