Contestații pe bandă rulantă la ședința Consiliului Superior al Procurorilor. Ce hotărâri ale Colegiului de disciplină sunt puse la îndoială

Viorica Mija
22/09/2022
Sursa: CIJM

Patru subiecte care vizează deciziile Colegiului de Disciplină sunt pe agenda Consiliului Superior al Procurorilor. Trei dintre acestea prevăd acțiuni de contestare a anumitor hotărâri, în care acuzatorii ar fi luat decizii ilegale și și-ar fi îndeplinit necorespunzător obligațiunile de serviciu.

CSP planifică să dezbată contestația împotriva hotărârii Colegiului de disciplină și etică pe numele a trei procurori, în bază unei sesizări de neîncepere a urmăririi penale dispusă de aceștia.

Totodată, și procurorul Dmitri Ianac de la Procuratura UTA Găgăuzia, oficiul Ciadîr-Lunga consideră incorectă hotărârea în privința sa. Colegiul de disciplină și etică a verificat o sesizare în care s-a  invocat faptul că procurorul Dmitri Ianac ar fi admis încălcarea prevederilor art. 7, 22 din Codul de procedură penală și art.4 Protocolul 7 al CEDO, prin pornire ilegală a urmăririi penale în baza art. 327 alin. (2) lit.b1 ) din Codul penal, calificând incorect fapta inculpatului drept concurs ideal de infracțiuni, or pe aceeași faptă a fost intentată urmărirea penală în temeiul art. 332 din Codul penal.

„Analizând probele administrate, audiind reprezentantul Inspecției procurorilor, Colegiul constată că în cazul examinat s-a făcut dovada faptului că procurorul Dmitri Ianac și-a îndeplinit necorespunzător obligațiile de serviciu și a aplicat necorespunzător legislația”, se arată în decizia Colegiului de disciplină.

A treia contestație o vizează pe procurora Ludmila Bratan. Colegiul de disciplină și etică a decis că acuzatoarea ar fi admis un șir de abateri de la legislația în vigoare la reprezentarea acuzării de stat, „exprimate prin necalificarea corectă a faptei inculpatului”. Totodată, Bratan nu ar fi ținut cont de  existența unei sentințe de condamnare a inculpatului pentru aceeași faptă.

 

Viorica Mija
22/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii