Control inopinat la Institutul Oncologic // Cum se fură mâncarea de la bolnavii oncologici

Cornelia Cozonac
26/03/2023
Foto-simbol

Un control inopinat în blocul alimentar al Institutului Oncologic, realizat la indicația conducerii instituției, a depistat că produse alterate și păstrate în condiții antisanitare, iar o parte din produsele alimentare se fură în cantități mari. Despre aceasta a scris, pe pagina sa de Facebook, ministra Sănătății Ala Nemerenco. „A fura din farfuria unui copil cu cancer aflat la tratament chimioterapeutic agresiv este limita de jos a valorilor umane. Nu voi tolera nicio abatere și încălcare și le vom curma toate împreună cu oamenii onești cărora le pasă. Îndemn toți directorii de spitale să-și verifice blocurile alimentare. Dacă nu, o să le verific eu”, scrie ministra Sănătății.   

„La locul de muncă, în toiul zilei, șefa blocului alimentar și asistenta medicală dietician lipseau. Varza proaspătă destinată preparării era de calitate proastă, pe jumătate înegrită și plină cu apă. Verdeața era neagră de umezeală. Peștele înghețat se păstra la un loc cu cel dezghețat dezasamblat, cu ficat de curcan înghețat și găini de casă fără documente de proveniență. Pâinea era într-un volum exagerat în raport cu consumul zilnic, surplusul probabil era destinat să plece seara în geanta fiecărui lucrător al bucătăriei”, scrie ministra Sănătății. 

Produsele alimentare erau procurate nu în cantități mai mari, adică în saci,  care-s și mai ieftine, dar ambalate în cantități mici -.pachete de unt de 250 gr și nu calup mare, crupe în pachete de 1 kg ca la magazin și nu în saci, deși la prepararea unei așa cantități de alimente merg saci de orez, hrișcă, faină. „Ușor de sustras, la ce trebuie durere de cap? Plătim mai mult din banul public pentru confortul hoților”, menționează ministra. 

În timpul controlului s-au depistat pachete alimentare care trebuiau să fie luate de anagajați. Bunăoară în sala de depozitare a inventarului, detergenților, cheia fiind deținută doar de șeful bucătar, a fost depistată pungă cu peste 1 kg de pește înghețat, cca 1,5 kg tocătura de vită, ficat de curcan - 738 gr, carne de vită 1 kg. ”Șefa bucătar nu a putut aduce nicio lămurire ce caută pachetul acolo, ascuns și acoperit cu cârpe. Presupunem că era “rația” zilnică individuală sustrasă acasă”, precizează Ala Nemerenco.

Și în alte încăperi au fost depistate pachete ascunse gata a fi scoase din incintă - genți pline, cutii de carton, pungi de plastic cu crupe, borcane cu mazăre, ulei, oțet, etc. Ți în acest caz nici un angajat nu a putut explica și nu a recunoscut că ar fi implicați în „transferul alimentelor din depozit în vestiare, căldări, sub paturi, mături”.

Într-o debara pe care toți refuzau să o deschidă precum că nu este lumină acolo, era ascuns un întreg depozit din 17 lăzi de prune uscate, 12 saci de mere uscate, 8 pachete detergent praf, 6 butelii de detergent lichid, 2 cutii cu dezinfectanți. Și în acest caz - nimeni nu știa nimic.

„În altă încăpere a blocului, după scutul electric, o altă provizie gata de evacuare cu 16 pachete de sare. Același scenariu - nimeni nu știe nimic. În timpul controlului - un adevărat “poltergeist”. După ce comisia a verificat scara și spațiile din jur, a revenit iarăși, depistând ascunse 10 pachete de zahăr. “Poltergeistul” nu a putut fi explicat de colaboratori, așa ca și proveniența celorlalte provizii pregătite a fi strămutate”, mai scrie Ala Nemrenco.

Ministra precizează că după controlul inopinat a fost chemată poliția la fața locului care a întocmit proces verbal, produsele ascunse fiind sigilate într-o încăpere separată. Au fost audiați șefa blocului alimentar, magazionerul, sora gospodină și membrii Comisiei. Directorul Institutului a inițiat o anchetă de serviciu pe acest caz.

Șefa blocului alimentar a demisionat imediat, evitând chiar și discuția cu directorul. Odată cu ea pleacă bucătarul șef, dieticianul și magazionerul.

„Acum e clar de ce alimentarea e proastă în majoritatea spitalelor? Din topor faci terciul doar în poveste. Si nu cratiță veche e vinovată, deși este binevenit întotdeauna un inventar nou și modern. A fura din farfuria unui copil cu cancer aflat la tratament chimioterapeutic agresiv este limita de jos a valorilor umane. Nu voi tolera nicio abatere și încălcare și le vom curma toate împreună cu oamenii onești cărora le pasă. Îndemn toți directorii de spitale să-și verifice blocurile alimentare. Dacă nu, o să le verific eu”, scrie ministra Sănătății Ala Nemirenco în postarea sa de pe Facebook. .

Ea mai precizează că „în anul 2022, un an plin de crize, în Institutul Oncologic cu suportul ministerului, a partenerilor internaționali, guvernelor țărilor prietene au fost instalate 428 de unități de echipamente noi moderne - mai mult decât în ultimii 5 ani împreună. S-au făcut reparații capitale, s-a lărgit spectrul și volumul de servicii medicale gratuite pentru pacienții oncologici, s-au redus multe rânduri de așteptare. Da, știu, sunt încă tare multe de făcut. Dar vă asigur ca mergem corect. Din mers, vor debarca toți hoții care nu înțeleg că fură din viitorul copiilor lor”.

Cornelia Cozonac
26/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii