Controversatul afacerist Grigore Caramalac, alias Bulgarul, critică de la Moscova guvernarea de la Chişinău şi susţine războiul declanşat de Putin în Ucraina

Anticoruptie.md
20/02/2023
Facebook

Controversatul afacerist Grigore Caramalac, alias Bulgarul, cunoscut în Republica Moldova ca lider interlop şi căutat de autorităţi pentru a fi tras la răspundere penală, transmite mesaje de la Moscova, unde se ascunde de justiţia moldovenească, în care critică guvernarea de la Chişinău pentru poziţia pro-occidentală şi contra războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina. Mai mult, Fundaţia de ajutor a veteranilor din sport Ifavis, fondată şi condusă de Caramalac, organizează „acţiuni sportive patriotice” în oraşele ucrainene ocupate de ruşi, în care se face propagandă pro-Kremlin.

Pe pagina de Facebook a Fundaţiei Ifavis a fost publicat un discurs al lui Grigore Caramalac, în care interlopul dat în urmărire generală de către autorităţile din Chişinău, este prezentat ca „ om de afaceri și filantrop, fondatorul și președintele Fondului internațional de asistență pentru veteranii din sport „IFAVIS”, vicepreședintele Federației Ruse de Lupte, asistentul senatorului din regiunea Kursk, Alexandr Brîksin”.

Karamalak susţine că „evenimentele care au loc în Moldova sunt inspirate din cercurile politice rusofobe americane și europene și au ca scop transformarea acestei republici într-un alt nod sângerând, conform scenariului ucrainean”.

Dintr-o altă postare de pe pagina Ifavis aflăm că Grigore Caramalac organizează în oraşul Melitopol, aflat sub ocupaţie rusească, o „acţiune sportivă şi patriotică rusească”, programată pentru data de 25 februarie. În postare este scris că iniţiativa lui Caramalac este susţinută de administraţia pro-Kremlin a regiunii Zaporojie, ocupată de ruşi.

Ambele postări sunt însoţite de comentarii, unele din ele din partea unor moldoveni, în care este justificat războiul din Ucraina.

Precizăm că Fundaţia Ifavis are o filială şi în Republica Moldova, condusă de Valerian Zabolotnîi, condamnat iniţial la ani grei de închisoare pentru presupusă tentativă de omor a oligarhului Vladimir Plahotniuc, apoi achitat de instanţă după căderea regimului condus de oligarh.

Fundaţia respectivă apare în calitate de sponsor al unor cluburi de luptă şi sportivi de performanţă din Republica Moldova.

Grigore Caramalac este dat în căutare internațională de către autoritățile de la Chișinău. Acesta figurează în două dosare penale – pentru fapte de șantaj și tentativă de crimă comise în anii 2016-2017.

Anterior, pe numele lui Grigore Caramalac au fost deschise mai multe dosare. Mai exact, acesta era acuzat că, în perioada anilor 90, conducea o grupare criminală, care ar fi săvârşit o serie de omoruri şi jafuri, răpiri de persoane, șantaj, estorcare de bani şi banditism.

În 2004, presa a scris că pe numele lui Caramalac a fost deschis un dosar penal şi în Rusia, pe aceleaşi fapte: banditism şi tentative de asasinat. În 2008, dosarul a fost clasat, din lipsa componentelor de infracţiune. 

 

Anticoruptie.md
20/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii