Corina Fusu, ministra Educaţiei: "Nu vom renunţa la supravegherea video la examenele de Bacalaureat"

Julieta Saviţchi
01/06/2016
Corina Fusu. Foto: media-azi.md

Ministerul Educaţiei nu va renunţa la supravegherea video a examenelor de Bacalaureat, pusă în practică de către fosta conducere a instituţiei. Asigurările au fost date de către Corina Fusu, ministra Educaţiei, în cadul emisiunii "Moldova în direct" de la postul public de televiziune Moldova 1.

Potrivit Corinei Fusu, practica supravegherii video este justificată. "După ce a fost depăşită frica generală de camerele video, a crescut nota medie la BAC, dar şi numărul celor care au susţinut examenul. Această practică există în majoritatea statelor europene. Există supraveghere video şi pe străzi, şi în magazine, şi în instituţiile de stat sau private. Frica a fost depăşită", a declarat ministra Educaţiei.

Corina Fusu a mai spus că înregistrările video de la desfăşurarea sesiunii de Bacalaureat vor fi arhivate, iar în caz de necesitate vor fi utilizate ca probe în instanţele de judecată. "Nu vom permite fraudarea examenelor. Oricine va încerca şi-l vom depista, va fi exclus de la susţinerea probelor şi va fi în drept să încerce doar peste un an. Am avut cazuri diferite, am fost acţionaţi şi în judecată, iar înrgeistrările video au servit drept probă principală", a spus Corina Fusu.

În cadrul unui interviu oferit anterior portalulului Anticorupţie.md, Maia Sandu a spus că ar fi o decepţie dacă s-ar renunţa la practica supravegherii video la Bacalaureat. "Lucrurile merg în continuare bine și spun asta din discuțiile pe care le am cu profesorii. Ei ne spun că copiii în continuare învață, deci ei s-au conformat situației și nu doar că s-au conformat, dar au înțeles că asta este corect. De aceea este extrem de important ca acest lucru să îl înțeleagă și Ministerul Educației și să mențină standardele în continuare. Va fi o decepție majoră dacă se va încerca în Bacalaureatul din această vară să se intervină așa cum s-a întâmplat până în 2013 și eu cred că și din punct de vedere politic cei care vor încerca nu doar să "relaxeze" rigorile, dar să permită anumite acte de corupție", a declarat Maia Sandu.

Julieta Saviţchi
01/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii