Cornelia Cozonac: „Extrădarea lui Șor este posibilă, dar cu demersuri foarte bine argumentate”

Mihaela Cibotaru
26/09/2023
captură

Extrădarea fugarului Ilan Șor, care se află în Israel, este posibilă, dacă autoritățile moldovenești vor face demersuri foarte bine argumentate și își vor lua aliați puternici, acesta fiind un caz de corupție la nivel internațional, relevant pentru mai multe state. Declarația a fost făcută de președinta Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM), Cornelia Cozonac, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

„Republica Moldova trebuie să facă demersuri foarte bine argumentate pentru a obține extrădarea lui Ilan Șor și trebuie să își ia aliați puternici. Este vorba de corupție la scară internațională și circulă bani grei, bani din Rusia, legați de crima organizată”, a spus Cornelia Cozonac. Ea a adăugat că acest caz ar trebui să îngrijoreze mai multe state, nu doar Republica Moldova. „Acest caz are un probatoriu greu pentru demersurile de extrădare. Este nevoie ca ancheta să fie dusă la final. Autoritățile trebuie să aibă o strategie pentru ca acest personaj dubios să răspundă pentru faptele lui”, consideră președinta CIJM.

Cornelia Cozonac a precizat că autoritățile moldovenești ar putea discuta cu cele din Isarel pe baza unor dovezi solide. „Declarativ nu schimbăm nimic. Atunci când sunt probe grele, rezistă și peste ani. Nu merge acum, când există un sistem închis, o să vină alt guvern. Autoritățile trebuie să fie mult mai hotărâte și să găsească posibilități”, a spus ea.

Președinta ALDE, Arina Spătaru, implicată într-o acțiune de anchetă a schemelor lui Ilan Șor, a spus în cadrul emisiunii că acesta este foarte bine în Israel, însă autoritățile instrumentează un dosar convingător. „Împreună cu colegii ne-am luat angajamentul să pregătim un probatoriu atât de bun, încât să convingem că Ilan Șor este un infractor care stă în Israel, încalcă legea și investește ilegal bani în partidele politice din Republica Moldova. Dosarul este foarte bun, bine documentat și îmi doresc ca autoritățile noastre să convingă pe cele din Israel că timpul nu mai așteaptă”, a spus Arina Spătaru.

Ilan Şor este acuzat în dosarul furtului miliardului din trei bănci devalizate și a fost condamnat în prima instanţă la 7 ani şi 6 luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. În iunie 2019, el a fugit din ţară și este dat în căutare internaţională, dar se cunoaște că acesta se află în Israel. El a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova în 2019 și în 2021. În luna iunie curent, Curtea Constituțională a declarat partidul condus de Șor în afara legii. La scurt timp, membrii partidului au fondat altă formațiune politică. Implicarea lui Șor în politica moldovenească a fost obiectul unei anchete realizate de CIJM în contextul alegerilor din Găgăuzia

Schemele lui Ilan Șor au fost deconspirate de CIJM încă în anul 2011, în investigația MILIOANELE SINDICATELOR, în care s-a descoperit cum acesta, un personaj necunoscut în spațiul public în acea perioadă, cumpără, la prețuri de nimic, proprietățile sindicatelor, le punea în gaj și lua credite de câteva ori mai mari decât valoarea bunurilor de la cele trei bănci devalizate ulterior.

Mihaela Cibotaru
26/09/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii