Corupţia, fraudele din sistemul bancar şi criza politică din Moldova, subiecte de discuţie în Parlamentul European

Julieta Saviţchi
20/11/2015
audiovisual.europarl.europa.eu

Criza politică, corupţia şi fraudele de proporţii din sistemul  bancar din Republica Moldova au fost incluse pe agenda Parlamentului European  pentru săptămâna viitoare, la solicitarea grupului europarlamentar de stânga GUE/NGL – Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică.  Anunţul este făcut public pe site-ul oficial al acestui grup politic.

"Am solicitat această dezbatere, deoarece suntem foarte îngrijoraţi  de dispariţia unui  miliard de euro din conturile bancare, iar protestele fără precedent au condus la demiterea Guvernului, pe data de 29 octombrie”, declară preşedinta GUE/NGL,  Gabi Zimmer, care este deputată în Parlamentul European din anul 2004, fiind deja al treilea mandat de europarlamentară.

Europarlamentara acuză partidele din fosta coaliţie de guvernare de la  Chişinău  că au folosit sloganul “pro-european” pentru capturarea statului de către oligarhi: “Partidele oligarhice au folosit termenul “pro-european”  ca pe o frunză de smochin pentru a pune stăpânire pe ţară. Republica  Moldova este profund tulburată de această elită coruptă, care domină sistemul politic , mass-media și economia țării” .

Zimmer afirmă că Parlamentul European urmează să discute şi despre cazul lui Grigore Petrenco, aflat în arest pentru dezordini în masă. „Este pentru prima dată în istoria modernă a Republicii Moldova când este arestat liderul unui partid de opoziţiie”, a adăugat Zimmer.

Preşedinta  grupului  GUE/NGL a lansat şi un apel către autorităţile de la Chişinău: “Republica Moldova trebuie să-şi îndeplinească obligaţiunile de stat membru al Consiliului Europei și de semnatar al Convenției Europene pentru Apărarea Drepturilor  și  Libertăților Fundamentale ale Omului (CEDO)".

În Parlamentul European activează şapte grupuri politice, fiecare având dreptul să fixeze ordinea de zi a Legislativului. Grupul de stânga GUE/NGL este format din 52 de deputați. 

Julieta Saviţchi
20/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii