Covid-19: Varianta Omicron a ajuns în Republica Moldova. Un bebeluş de 2 luni, printre cei infectaţi

Julieta Saviţchi
11/01/2022

Un bebeluş de doar două luni şi o femeie însărcinată sunt infectaţi cu varianta Omicron a coronavirusului de tip nou. Anunţul a fost făcut marţi, într-o conferinţă de presă de către şeful Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Jelamschi, care a precizat că varianta Omicron a fost depistată la 16 moldoveni, dintre care doi se află în stare gravă.

Şeful de la ANSP a precizat că din cei 11 bărbaţi şi 5 femei la care a fost depistată varianta Omicron 13 sunt din municipiul Chişinău, iar câte un caz sunt din Străşeni şi Transnistria. Opt dintre cei infectaţi cu varianta sud-africană sunt internaţi în spital, iar ceilalţi se tratează acasă. Şapte dintre ei erau vaccinaţi.

Jelamschi a mai comunicatcă instituţia pe care o conduce a selectat pentru perioada 01-08 ianuarie a anului curent 149 de probe pozitive la coronavirus, iar la a doua testare a acestor probe au fost identificate 38 de probe cu încărcătură virală, bune pentru a fi preselectate pentru secvențiere.„Agenţia Sănătate Publică deține un set de teste care în conformitate cu coeficientul termic poate presupune care variantă de virus este în această probă cu o probabilitate de 80%, 90%. Din 28 de probe care au fost amplificate, în 16 a fost depistată varianta Omicron”, a precizat Jelamschi.

O probă de secvențiere pentru depistarea Omicron costă 2000 de euro. Pentru cele 16 probe s-au cheltuit 30 mii de euro. Jelamschi a dat asigurări că există teste suficiente pentru coronavirus, iar testele pentru secvențiere au fost donate de Organizația Mondială a Sănătății.

La moment, în Republica Moldova sunt înregistrate 5929 de cazuri de infectare cu coronavirusul de tip nou, dintre care 96 de pacienți se află in stare gravă. Majoritatea infectărilor, în proporţie de cca 90 la sută, sunt cu varianta Delta.

În ultima săptămână a fost înregistrată o majorare de trei ori a numărului zilnic de infectări cu Covid-19, iar specialiştii din sănătate susţin că la sfârşitul lunii curente Republica Moldova va fi cuprinsă de al cincilea val al pandemiei.

Julieta Saviţchi
11/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii