Avertisment: Creșterea prețurilor va ajunge la 31% în trimestrul trei al acestui an. Explicația cu care a venit guvernatorul BNM, Octavian Armașu

Ion Chișlea
13/05/2022
BNM

Creșterea prețurilor va atinge nivelul maxim în trimestrul trei, ajungând la 31%, iar dacă vor exista evenimente imprevizibile, inflația ar putea ajunge și la 37%, a anunțat vineri guvernatorul BNM, Octavian Armașu.  La sfârșitul anului în curs inflația va fi de 28,8% iar până la începutul lui 2024 ar trebui să coboare la circa 6%, încadrându-se în coridorul țintit de politicile Băncii Naționale a Moldovei, a precizat el. 

Explozia creșterii prețurilor din ultimele două luni și jumătate a fost determinată în cea mai mare parte de războiul din Ucraina și ruperea sau deteriorarea gravă a relațiilor economice pe care Republica Moldova le are cu țara vecină dar și cu Federația Rusă, a menționat vineri Armașu,  în cadrul unei conferințe de prezentare a Raportului privind inflația.

Potrivit guvernatorului, războiul a scumpit și mai mult produsele alimentare, Rusia și Ucraina fiind printre cei mai importanți producători de alimente din lume. În plus, resursele energetice continuă să se scumpească pe fundalul sancțiunilor impuse Federației Ruse și confruntării economice ale acesteia cu statele Occidentale.

Acești factori au condus la creșterea prețurilor în întreaga lume însă în Republica Moldova scumpirile sunt mai mari decât în alte țări. Potrivit lui Armașu, acest lucru se întâmplă deoarece Republica Moldova este cea mai dependentă de comerțul cu Ucraina dintre toți vecinii ei. Importul din Ucraina reprezintă 9,3% iar exportul în țara vecină reprezintă 2,95% din totalul comerțului exterior moldovenesc. 

Plus la aceasta, deși relațiile cu Federația Rusă au coborât la un nivel minim, acestea încă mai au o oarecare influență asupra economiei moldovenești.  

Pentru a stăvili inflația, Banca Națională  va continua să promoveze politica de descurajare a consumului și de încurajare a economisirii de către populație. Acești factori ar trebui să reducă cererea și, în final să încetinească scumpirea produselor.  

Ion Chișlea
13/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii