Criza gazelor: Moldovagaz anunţă deconectarea în masă a datornicilor

Ion Chișlea
27/06/2022

Concernul Moldovagaz, monopolistul de pe piața moldovenească a gazelor naturale, a dat start debranșărilor în masă de la rețea a datornicilor. Iniţial vor fi deconectaţi agenţii economici şi instituţiile bugetare, iar de la 1 august, şi consumatorii casnici.

„SA Moldovagaz anunță că începe deconectarea de la rețeaua de distribuție a consumatorilor noncasnici (persoane juridice și organizații bugetare), care au acumulat datorii pentru gaze naturale și nu le-au achitat în termenele stabilite”, anunță un comunicat de presă al companiei.

Totodată, compania atenționează că, printr-o decizie recentă a Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, de la 1 august a anului curent este abrogată interdicția de a deconecta de la rețea consumatoriii casnici, care au acumulat datorii.

„În acest sens, Moldovagaz îndeamnă debitorii să achite sumele indicate în facturi pe parcursul lunii iulie și să evite astfel deconectarea”, atenționează furnizorul de gaze.

Compania anunță că la 23 iunie 2022, datoria totală a consumatorilor față de Moldovagaz se ridica la circa 123 milioane lei, dintre care peste 105 milioane vizează consumatorii casnici.

De la începutul anului, tariful pentru gazelle naturale, a fost majorat de trei ori, ajungând de la 4,3 lei pentru un metru cub, la 1 ianuarie, la 18,6 lei la 1 iunie. Cu toate acestea, Moldovagaz nu este satisfăcută de nivelul tarifului și spune că acesta trebuie majorat până la 24 de lei ca să poată plăti pentru achiziția gazelor de la Gazprom.

 

 

Ion Chișlea
27/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii