Criza gazelor naturale: Consumatorii vor achita peste 10.000 de lei pentru o mie de metri cubi

Olga Stăvilă
09/11/2021

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, marţi, noul tarif la gazele naturale. Consumatorii vor achita 10.260 de lei pentru o mie de metri cubi de gaze, tariful anterior fiind de 4298 de lei. Anunțul a fost făcut de directorul ANRE, Ștefan Creangă, în cadrul unei conferințe de presă.

„Tarifele sunt provizorii și vor intra în vigoare începând cu 1 noiembrie, iar până în data de 30 noiembrie ANRE este obligată să verifice și să revizuiască tarifele. Verificările vor viza devierile tarifare formate în primele 10 luni ale anului 2021, iar conform cifrelor de care dispune ANRE ele constituie 1 miliard 392 de milioane de lei”, a explicat Ştefan Creangă.

Funcţionarul a precizat că prețul prezentat de Moldovagaz este unul vizionar, reprezintă punctul lor de vedere, iar ANRE nu a făcut deocamdată nici un calcul, ci doar a constatat că dosarul corespunde cerințelor, iar tariful este unul estimativ.

,,Tariful care va fi aprobat de ANRE până la 30 noiembrie, urmează să fie un tarif corect. Sunt ferm convins că prețul nu poate crește, decât cel prezentat la momentul actual de Moldovagaz. Acest tarif este unul înalt, dar el trebuie să ducă la echilibrarea sistemului și capacitatea consumatorului să-l achite”, a declarat Ştefan Creangă.

Reiterăm că Guvernul este în proces de elaborare a mecanismelor de compensare a populației pentru perioada rece a anului.


 

Olga Stăvilă
09/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii