CSJ i-a dat câștig de cauză lui Andrei Năstase în litigiul cu Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării

Crina Dumitriu
20/02/2021
Sursa foto: Agora.md

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a i-a dat câștig de cauză liderului Platformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase în litigiul cu Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Andrei Năstase a fost absolvit de obligația de a aduce scuze publice pentru „instigare la discriminare pe criteriu de convingeri, manifestată prin instalarea unui crucifix la sediul Ministerului de Interne și prin discursul său de la evenimentul respectiv”, scrie Radio Europa Liberă. Decizia este irevocabilă. 

La 16 decembrie 2019, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a decis că instalarea crucifixului în holul unei instituții însoțită de declarațiile ministrului de atunci Andrei Năstase, precum că toți cei care poartă uniforma Republicii Moldova nu ar putea mișca nici măcar un grăunte fără puterea lui Dumnezeu și a Sfintei Cruci”, ar constitui acel comportament prin care un demnitar public, prin autoritatea sa, intenționat ar fi încercat să impună celor care poartă uniforma Republicii Moldova convingerea religioasă pe care o împărtășește. 

Consiliul i-a recomandat lui Andrei Năstase să-și ceară public scuze, iar Ministerul Afacerilor Interne trebuia să înlăture simbolistica religioasă din holul instituției și să asigure protecția neutralității serviciului public și a principiului secularismului. În urma deciziei irevocabile din 17 februarie, liderul Platfomei DA nu va fi obligat să mai aducă scuze publice pentru declarațiile sale din 2019.

Crina Dumitriu
20/02/2021

Comentarii