CSM a avizat negativ proiectul de lege cu privire la statutul special al limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova

Marcela Meglei
08/12/2020

Consiliul Superior al Magistraturii a emis aviz negativ pentru proiectul de lege cu privire la statutul special al limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de marți a CSM.

Proiectul de lege, elaborat de deputații socialiști Vasile Bolea, Bogdat Țîrdea și Adrian Lebedinschi, prevede că în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și /sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului.

Proiectul de lege mai stipulează că funcționarii publici sunt obligați, la solicitare, să asigură traducerea în limba rusă, să primească cererile în limba rusă și să răspundă în limba în care a fost făcută solicitarea, iar pentru actele prezentate în alte limbi se anexează traducerea în limba de stat.

Amintim că proiectul de lege privind statutul special al limbii ruse a fost adoptat de noua coaliție formată din PSRM și Grupul Șor, la 3 decembrie, în prima lectură, fără a fi prezentat și supus dezbaterilor, pe fundalul unor altercații și îmbrânceli între deputații din majoritatea parlamentară și cei din opoziție.

Marcela Meglei
08/12/2020

Comentarii