CSM, Procuratura, Curtea Constituțională și Președinția, în topul instituțiilor care nu publică informații despre gestionarea bugetelor proprii

Anticoruptie.md
22/11/2016
Foto: CIJM

Consiliul Superior al Magistraturii, Procuratura Generală, Curtea Constituțională și Președinția se numără printre instituțiile care nu prezintă fie deloc, fie foarte limitat pe paginile lor web informații despre cum cheltuie bugetele de care dispun anual. Concluzia aparține Centrului Analitic Expert-Grup, care a analizat site-urile mai multor autorități publice centrale cu privire la nivelul de transparență a utilizării banilor și patrimoniului public.  Potrivit experților, situația privind deschiderea informațiilor este una inacceptabilă. 

Monitorizarea paginilor a scos la iveală că majoritatea autorităților vizate nu publică informații cu referire la modul în care își gestionează bugetele și pe ce anume cheltuie banii. Doar câteva instituții fac excepție de la această situație, printre acestea fiind Ministerul Finanțelor, Curtea de Conturi, Ministerul Economiei, Ministerul Justiției și Ministerul Sănătății. Din opt documente monitorizate, aferente anului 2015, cel mai răspândit act publicat de autorități este Raportul de Activitate, care, în cazul multor instituții, este unicul. Totodată, există 15 instituții din 38 analizate care pentru anul monitorizat nu au publicat nici un document. 

Totodată, printre autoritățile care nu prezintă deloc sau foarte limitat informațiile privind cheltuielile se numără Curtea Constituțională, Președinția, Consiliul Superior al Magistraturii și Procuratura Generală. O situație la fel de gravă se atestă la Serviciul se Stat de Arhivă, Cadastru și un șir de agenții (Tabel)

De asemenea, doar circa 25% din entități publică Raportul de executare a bugetului, însă foarte puține au publicat Bugetul aprobat. „Nepublicarea bugetului este destul de surprinzătore, deoarece la publicarea acestui document nu se pot invoca probleme de ordin tehnic. Toate entitățile îl au la dispoziție din momentul aprobării și urmează doar să-l publice pe pagina web. Acest fapt denotă lipsa politicilor și în general a preocupării pentru transparența utilizării banilor din partea majorității entităților publice”, concluzionează experții care au analizat paginile web. 

Anticoruptie.md
22/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii