Cu 8.000.000 de lei mai mult pentru partidele politice. De ce Partidul Şor a rămas fără subvenţii

Julieta Saviţchi
20/01/2022
Poză simbol

Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis cum vor fi distribuite partidelor cele 42.031.000 de lei, alocate din bugetul statului pentru finanţarea partidelor politice în anul curent. Cei mai mulţi bani îi va primi Partidul Acţiune şi Solidaritate care a ajuns anul trecut la guvernare, iar Partidul Şor, deşi a câştigat câteva mandate în Parlament, a fost lipsit de subvenţii.

Astfel, Partidului Acțiune și Solidaritate va fi subvenţionat lunar cu peste 555 de mii de lei. În urma rezultatului obținut la alegerile parlamentare, Partidul Socialiştilor va primi 196 de mii de lei pe lună, iar colegii de bloc, PCRM, vor primi câte 89 de mii de lei lunar. Formaţiunea lui Renato Usatîi va primi în acest an câte 43 de mii de lei lunar, Plarforma DA, 24 de mii de lei, iar Partidul Democrat, 19 mii de lei lunar.

CEC a hotărât să nu aloce subvenţii Partidului Şor în anul 2022 din cauza abaterilor constatate anterior, iar în cazul Partidului Liberal, Partidul Politic Noi și Partidul Oamenilor Muncii, subvenția a fost suspendată pentru o perioadă de șase luni.

Prin Legea bugetului de stat pentru anul curent, Comisiei Electorale Centrale i-a fost alocată 0,1% din veniturile bugetului de stat sau suma de 42 mln 31 mii lei pentru finanțarea partidelor politice. Această sumă este mai mare cu circa 8 mln lei comparativ cu anul 2021, iar majorarea se datorează creșterii părții de venituri a bugetului de stat.

Potrivit articolului 27 din Legea privind partidele politice, cuantumul subvențiilor se distribuie în felul următor:

- câte 30% partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile parlamentare și în locale generale;

- 15% partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile prezidențiale;

- câte 7,5% partidelor politice proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor parlamentare și în alegerile locale;

- câte 5% partidelor politice proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare și în alegerile locale.

Astfel, în limita bugetului total alocat, prin hotărârea aprobată de CEC, a fost stabilit cuantumul subvenției lunare proporțional performanțelor electorale obținute de partidele politice, după cum urmează:

-  pentru fiecare vot valabil exprimat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 - 0,71 lei;

- pentru fiecare vot valabil exprimat în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 - 0,36 lei;

- pentru fiecare vot valabil exprimat în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020 - 0,57 lei;

-  pentru fiecare femeie aleasă efectiv în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 - 6567,34 lei;

-  pentru fiecare femeie aleasă efectiv alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 - 63,77 lei;

-  pentru fiecare tânăr ales efectiv în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 - 10945,57 lei.

-  pentru fiecare tânăr ales efectiv în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 - 103,68 lei.

Julieta Saviţchi
20/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii